Geen categorie

Best Te Weten

Horeca niet eerder open, maar op 1 juni vanaf het middaguur' - Misset Horeca

De voorbije dagen doken er op sociale media regelmatig discussies op over de prijsverhogingen die er vanaf 8 mei zitten aan te komen voor de horeca.

Interessante, amusante maar soms ook erg cassante discussies waarbij de waarheid meer dan eens geweld wordt aangedaan.

Vooral wanneer er zaken worden gezegd als werknemers kregen werkloosheid en wij kregen niets…

Het is altijd gevaarlijk om een ander zijn rekening te willen maken. Maar los daarvan is het wel belangrijk om de discussie te voeren op basis van correcte argumenten.

En daarom is het voor iedereen goed om correct geïnformeerd te zijn, het Best Te Weten eigenlijk.

En zo maak ik het bruggetje naar de (tijdelijke) BTW verlaging, vanaf 8 mei tot 30 september, naar 6%. Dat is een behoorlijke inkomstenverhoging voor de horeca, die niet aan de klant zal worden verrekend.

Per 100 € aan bereide gerechten blijft er dus 6 € meer over en per 100 € verkochte dranken blijft er 15 € meer over.

Dat één en ander te maken heeft met verminderde capaciteit, te nemen beschermingsmaatregelen en zeker ook een stukje herlancering is te begrijpen.

Maar dat mag men dan niet opnieuw als argument gebruiken voor een prijsverhoging die -gemiddeld- op 10% wordt geraamd. Dat de stijging van de productprijzen een prijsverhoging betekent is logisch. Maar dan ook niet meer dan dat ! https://www.standaard.be/cnt/dmf20210426_97670676?utm_source=standaard&utm_medium=social&utm_campaign=send-to-a-friend

Werknemers kregen werkloosheid en wij niets

Dat moet ik fel tegenspreken. Want voor zelfstandigen was er een gelijkwaardige vergoeding maar wel overbruggingsuitkering genaamd…

En er was ook een vergoeding wegens sluiting en/of omzetdaling. En kijk, de vele miljarden die werden uitgekeerd aan werkloosheid -5,7 miljard-  of overbruggingsuitkeringen -5,5 miljard- lopen quasi gelijk…

Daarnaast werd ook nog eens 12,4 miljard € steun betaald aan zelfstandigen of bedrijven, waarvan 5,1 miljard aan premies voor sluiting of omzetdaling, 2,3 miljard fiscale maatregelen voor meer solvabiliteit en 5 miljard steun voor specifieke bedrijfstakken.

https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/waar-gaat-de-35-miljard-euro-coronageld-naartoe/10302462.html?

Het is altijd voor alle betrokkenen beter om discussies te voeren op basis van correcte argumenten. Ik reik ze alvast aan via deze blog.

Standaard