Geen categorie

Bemoedigende cijfers

Stock market or forex trading graph : Stockfoto

Zaterdag mogen de horecaterrassen -eindelijk- terug open en er blijkt mooi weer op komst te zijn met behoorlijk aangename temperaturen.

Maar ook de coronacijfers gaan -eindelijk- de goede richting uit. Zo nam het aantal patiënten op I.C. op exact 14 dagen af met -122-  van 946 (19/4) tot 824 (3/5)

En ook de vaccinaties zijn zo stilaan onder stoom gekomen. Met 3.133.908 (minstens) eerste spuitjes behalen we in België -tot op vandaag- een vaccinatiegraad van 27,2%. Voor Vlaanderen is dat 28,07%, Wallonië=27,61%, de Oostkantons zijn goed voor 28,75%.

Het ‘zieke’ broertje in deze is, hoe kan het anders, Brussel met 20,82%. Niet te verwonderen dat de minister-president -Vervoort- een vaccinatiepaspoort wil invoeren. Maar, hoe kan het anders, kreeg hij van Unia al meteen de wind van voor wegens mogelijke discriminatie.

https://www.demorgen.be/voor-u-uitgelegd/vaccinatieteller-belgie-hoeveel-belgen-hebben-hun-vaccinatie-tegen-het-coronavirus-achter-de-rug-wanneer-is-het-aan-u~b7bedf0c/

Wanneer gaat die veel geld opslorpende instelling -Unia- nu eindelijk eens de juiste prioriteiten leggen ? Ze hadden het afgelopen jaar beter al hun energie gebruikt om de zogenaamde moeilijk bereikbare doelgroepen, -waarvan er te veel denken dat hun god (wie dat ook mag zijn) wel zal bepalen wie ziek zal worden en sterven van corona-, te overtuigen zich WEL te laten vaccineren !!

Werkloosheid

Ook de werkloosheidscijfers van de stad Turnhout -april 2021- zijn bemoedigend. Met 269 werkzoekenden minder dan vorig jaar. 203 wzua’ers -dat zijn de werklozen die effectief uitkeringen krijgen- minder, wat een boost geeft aan de vermindering van de globale cijfers werkloosheid.

Minder doppers, grotere knelpunten

Maar…dat mag ons niet verblinden voor de bestaande knelpunten. En dat zijn -hoofdzakelijk- de volgende

-Het aandeel van werklozen van vreemde origine blijft even groot en schommelt al een hele tijd rond de 54%

-het aantal werklozen onder de noemer andere (voornamelijk leefloners) blijft al enkele jaren op hetzelfde niveau plakken. Deze cijfers evolueren als volgt : april 2015 = 267, april 2016 = 285, april 2017 = 332, april 2018 = 444, april 2019 = 444, april 2020 = 443 en april 2021 = 436

-bekeken naar werkloosheidsduur is er enkel een afname van het aantal kortdurende werklozen. Meer bepaald -115 voor wie minder dan 3 maanden werkloos was; -119 voor wie minder dan 6 maanden werkloos is geweest en -95 voor wie minder dan één jaar werkloos was.

Daar staat tegenover dat in de groep die minstens één jaar maar minder dan twee jaar werkloos was een stijging van +36 te noteren valt en +25 voor de groep die langer dan twee jaar werkloos is

-Ondanks een vermindering -met 97- van het aantal laaggeschoolden, stijgt wel hun aandeel in de totale cijfers. Waar dat vorig jaar 49,7% was, is dat een jaar later 51,4%…

Het is met deze knelpunten dat VDAB dringend aan de slag moet en ook de stad mag absoluut niet versagen, wat de leefloners betreft !!

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s