Geen categorie

Niemand tevreden

Cafés en terrassen in Den Haag - Holland.com

Hoezeer er ook gebikkeld werd, het overleg comité van gisteren was duidelijk een maat voor niets. Niemand lijkt tevreden te zijn met wat aan versoepelingen werd beslist.

De ziekenhuizen zien het allemaal erg somber in. Wie inzake pessimisme en angst aanjagen zeker – al enige tijd- in de spits speelt is Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde (VUB) 

Maar ook bij andere experten klinkt gemor.

Ook ontevredenheid bij heel wat horeca-uitbaters. Liefst van al hadden ze op 1 mei hun zaken willen openen, zowel binnen als buiten…maar het is nu nog afwachten of de terrassen op 8 mei wel open zullen mogen. Want Meester Frank heeft, zoals altijd, een slag om de arm met ‘als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames niet te hoog blijft liggen’…

Ook in Turnhout was Chef Alex Verhoeven van ondermeer het Torenrestaurant in Turnova, er als de kippen bij om te melden dat hij op 8 mei niet zal (her)openen. https://www.hln.be/hoogstraten/wij-gaan-niet-open-op-8-mei-chef-kok-alex-verhoeven-32-houdt-zijn-horecazaken-dicht-ook-al-mogen-ze-binnenkort-open~ab4a5a18/

Iedereen zal wel zijn redenen hebben om de terrassen wel of niet te openen. Maar, voor zowel Alex als al zijn andere collega’s… : dat het overlegcomité heeft beslist dat terrassen MOGEN openen (voorwaarden daartoe zullen met de sector worden besproken) is dan ook absoluut GEEN verplichting, wel een opportuniteit.

Hiaten in haarden

In enkele maanden tijd heeft het covidclusteronderzoek grote stappen vooruitgezet. Maar de recentste data die De Morgen kon inkijken, tonen dat er nog grote hiaten zijn. Bovendien laat de analyse van de plekken met veel besmettingen nog te wensen over. Zo staat te lezen in De Morgen, vandaag. https://www.demorgen.be/nieuws/waar-raken-we-besmet-recente-data-leren-veel-maar-niet-alles~b17c3cfe/

Zelf heb ik in mijn blogs al herhaalde malen geschreven dat er een groot verschil is inzake -de evolutie van- het aantal besmettingen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Na meer dan een jaar pandemie, weiger ik te geloven dat de overheid -Sciensano bvb- niet exact zou kunnen bepalen wat en wie daarvan de oorzaken zijn. Aan de scholen kan het niet liggen wegens als drie weken gesloten. Aan de horeca ook niet wegens al bijna 7 maanden gesloten. Ook niet aan de winkels, die enkel op afspraak mochten openen. Net zo min aan kappers en/of andere contactberoepen.

Het is dan ook overduidelijk dat De Croo en zijn secondant Frank Vandenbroucke (of is het omgekeerd) de ploeg van 11 miljoen, handig (mis) gebruiken om deze opspoorbare en definieerbare verschillen, toe te dekken. Misschien moet daar maar eens over worden overlegd…

Standaard