Geen categorie

Ontmoedigen is niet Aanmoedigen

Foto VRT

Tijd om een ernstig parlementair debat te houden over een pandemiewet is er nu toch wel ruim voldoende geweest. 6 maanden heeft de vorige regering Wilmès al laten passeren en de regering De Croo deed zeker niet meer moeite in de 6 volgende maanden.

En nu is er een rechter die gezegd heeft : ’t is genoeg geweest dames en heren politici. Jullie krijgen nog 30 dagen om voor zo een wet te zorgen of alle coronamaatregelen vervallen !

Wat mij in deze zwaar ontmoedigd is de reactie van Minister Frank Vandenbroucke in het 7u journaal van VRT… Ik citeer letterlijk zijn woorden, die een flagrante miskenning inhouden van zowel de democratie als de rechtsstaat : “als we ons niet aan deze maatregelen houden, dan gaan onze ziekenhuizen kapseizen. Wat een rechter of een politicus daar ook over moge denken. Dat heeft dan zelfs géén enkel belang meer”.

Een democratische rechtsstaat

Het is géén kwestie van of/of hoor Vandenbroucke. Het is een kwestie van doen wat in een democratische rechtsstaat moet gebeuren en zorgen dat via het parlement een pandemiewet tot stand komt. En die democratische rechtsstaat, verdraagt dergelijke attitude van een (niet verkozen) minister NIET ! Even dacht ik een dictator van één of andere bananenrepubliek te aanhoren.

Ontmoedigende voorvallen

voor al wie al minstens een jaar alles doet om de maatregelen te volgen zijn voorvallen zoals in Zaventem en Luik.

Zo daagden in Zaventem, afgelopen weekend 150 mensen op bij een begroeting van een overledene. Niet alleen waren de aanwezigen met te veel, ze respecteerden ook de coronamaatregelen niet. Door de politie werd niet ingegrepen, hoewel er twee inspecteurs aanwezig waren.

Het was niet de eerste keer dat alle maatregelen werden genegeerd bij een begrafenis. Het doet me terugdenken aan de eerste lockdown. Toen al had men het over de moeilijk bereikbare doelgroepen…en er is sindsdien duidelijk niets veranderd. Dat er bovendien 2 agenten  aanwezig waren in opdracht en er toch niet(s) werd ingegrepen is eigenlijk carte blanche geven aan al die gekleurde overtreders…Ontmoedigend voor die overtreders, is het geenszins ! Eerder aanmoedigend https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/31/150-aanwezigen-op-begroeting-overledene-in-zaventem-aanwezige/

En in Luik, afgelopen weekend mochten we getuige zijn van een ware rave-party in Luik. De politie trad niet op. Het gebeuren werd oogluikend getolereerd. Dit staat in schril contrast met de ordehandhaving in Gent en Leuven. Daar werd wel opgetreden tegen jongeren op respectievelijk het Sint-Pieters- en het Ladeuzeplein, en werden boetes uitgeschreven.

Of en hoe de lokale overheden (niet) aan handhaving doen mogen ze zelf uitmaken aldus Minister van binnenlandse zaken Verlinden…

Alhoewel de kaart Van België in Brussel en onder de taalgrens veel roder kleurt dan Vlaanderen, is het duidelijk dat handhaving juist daar een veel breder te interpreteren begrip is…Maar bij een lockdown draait wel heel België op voor die laksere houding. Ontmoedigend

Ontmoedigend voor wie het al heel de tijd goed wil doen.

Standaard