Geen categorie

‘K zen zo gere polies

Eerder deze week zag ik een programma over de politie in Brussel. Met een focus op een politieagente die na een zware aanval op haar en enkele collega’s, haar dienst met de nodige overtuiging hervatte.

Maar, als ik de gebeurtenissen, aanklachten en aanvallen op de politie van de laatste jaren op een rijtje zet, dan vrees ik dat de titel van deze blog niet correct is.

Mag de politie nog ordehandhaver zijn

Meer en meer vraag ik me af : mag de politie nog wel optreden als ordehandhaver ? Steeds meer mensen zijn van mening dat zij zelf moeten kunnen uitmaken hoe, wanneer en op welke wijze de politie mag werken.

Zowel na een politieactie in Gent als in Leuven eerder deze week, volgen er klachten omdat ouders van mening zijn dat hun kind(eren) -eigen kind, schoon kind- niet correct werd behandeld. Vaak gaat het daarbij om minderjarigen.

Zij kunnen daarbij ook altijd wel rekenen op erg progressieve advocaten en gegarandeerde aandacht in de pers.

Aannames en veronderstellingen

Dan is er ook nog het probleem van de aannames. Zoals in dit voorbeeld in HLN : “Tai (26) zit acht dagen in de cel nadat parket hem oppakt na tip van kijker: “Als hij wit was geweest, had hij nooit zo lang vastgezeten” https://www.hln.be/brussel/tai-26-zit-acht-dagen-in-de-cel-nadat-parket-hem-oppakt-na-tip-van-kijker-als-hij-wit-was-geweest-had-hij-nooit-zo-lang-vastgezeten~a0079b66/

Waarop baseert men zich om zoiets te verklaren en in grote letters in de krant te schrijven ?!

En de politie kan noch mag zich in diezelfde pers verdedigen omwille van het feit dat die klachten worden onderzocht door het parket en omwille van eventuele interne sanctie- en tuchtprocedures.

Als na een proces agenten worden vrijgesproken door een rechter kan je dit in het beste geval ergens in een hoekje van de krant nog vernemen. Die luttele aandacht staat dan ook in schril contrast met de heisa die werd veroorzaakt naar aanleiding van één of andere klacht.

Mogen agenten nog mensen -ook minderjarigen- arresteren als er vermoedens zijn van een misdrijf ? Mogen zij nog arrestanten ondervragen, zoals in de wet voorzien met een advocaat, waardoor het allemaal wal langer duurt vooraleer een groep van 10 tot 20 jongeren ondervraagd is ?

Politie NIET reduceren tot boeteschrijvers

Ik krijg meer en meer de indruk dat bepaalde groepen in onze samenleving de opdrachten van de politie willen herleiden tot verkeer- en parkeercontrole, snelheidsovertredingen vaststellen maar dat allemaal liefst bij anderen en niet te veel…

En de grote misdaad, de grote vissen, de witte-boord criminelen mogen ook worden aangepakt.

Dat het juist wel eens die grote drugsbaronnen kunnen zijn die vele jongeren afhankelijk maken en  inzetten als kleine dealer, en die dezelfde jongeren aansporen tot rellen, plunderingen, vandalisme en aanvallen op de politie…die gedachte komt bij de linkse progressieven wellicht niet of nooit op !

Het is de hoogste tijd dat onze politici duidelijk kiezen en zeggen, waarvoor onze politie mag/moet staan.

Om uitwassen bij politieoptredens aan te pakken, zijn er voldoende controlemechanismen voorzien en is desgevallend het laatste woord aan een rechter !

Maar dat kan enkel maar nuttig en grondig werken, als men niet voor elke scheet in een fles, klachten blijft neerleggen !!

Standaard