Geen categorie

Van die ene en die andere hand

Afbeeldingsresultaat voor foto's van mensen met hun handen in de broekzak

De wil van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), dat  wie intensief tijdelijk werkloos is, dat betekent minstens drie maanden op rij tien dagen per maand tijdelijk werkloos, zou zich volgens de minister verplicht moeten inschrijven bij VDAB, heeft heel wat (Turnhoutse) horeca-mensen in de gordijnen gejaagd.

Als reactie daarop zag ik nogal wat verontwaardigde reacties van bevriende Turnhoutse horecamensen verschijnen op sociale media.

Reacties zoals ‘zet eerst de beroepsdoppers een het werk’; of ‘jullie (ministers) hebben wel zelf beslist dat de horeca al zo lang moet sluiten…het is dan ook niet onze fout dat we al zo lang tijdelijk werkloos zijn…en vele andere.

Het moet gezegd dat ik veel begrip kan opbrengen voor deze -niet altijd even genuanceerde- reacties.

Trouwens denk ik niet dat Crevits eigenlijk wel een idee heeft van wat dat zou kunnen betekenen aan extra toestroom voor de VDAB ?! Voor Turnhout alleen zal dat een toevloed betekenen van enkele honderden tijdelijk werklozen. Werklozen die bovendien nog steeds een arbeidscontract hebben.

Juiste prioriteiten leggen

Moet de eerste zorg niet gaan naar die 966 werklozen van jonger dan 40 jaar in onze stad, die minder dan twee jaar werkloos zijn ? En waarvan ruim 60% maar moeizaam op de arbeidsmarkt terecht komt wegens hun vreemde origine. Wat mij betreft is het antwoord volmondig JA !!

Bovendien is er dan ook die andere hand, namelijk de VDAB die recent nog aan de alarmbel trok met de melding dat ze veel te weinig personeel hebben om al dat werk aan te kunnen. Ze overwegen zelfs om moeilijk bemiddelbaren -lees langer dan 2 jaar werkloos- niet langer uit te nodigen voor bemiddelingsgesprekken…

https://www.gva.be/cnt/dmf20210211_96756808

Voor Turnhout gaat het dan over 862 werklozen die men zomaar, zonder meer zou afschrijven…VDAB wil blijkbaar dezelfde truc toepassen als het RIZIV die dit jaar ook al 30.000 langdurig zieken (+1 jaar) wil afschrijven als tot niets meer dienende. Pure schande is dat !!

Vaccineren en de VRT

De Vlaamse regering trekt geld uit om mensen uit religieuze gemeenschappen te overtuigen van het nut om zich toch te laten vaccineren. Bart Somers wil daartoe samenwerken met de vzw Orbit. “Alle desinformatie en fake news berichten die online en offline te vinden zijn, zorgen ervoor dat sommige burgers zich vragen stellen bij de vaccins” aldus Somers. https://www.hln.be/binnenland/vzw-moet-vaccinatiegraad-in-alle-geloofsgemeenschappen-opkrikken~a1b4b9a3/

Goed besteed belastinggeld denk ik dan.

Veel beter in elk geval dan wat de VRT krijgt om juist die antivaxxers lobby een stem te geven in de 7e dag (vorige zondag) Hoe halen ze in hun hoofd denk ik dan ?!

Ik heb alvast aan mediaminister Dalle gevraagd hierover tussen te komen bij het beheer van de VRT.

Tja, je kan alleen maar vaststellen dat de ene hand vaak niet wil weten wat de andere hand doet…

Standaard