Geen categorie

’t Kan vriezen, ’t kan dooien

Afbeeldingsresultaat voor fotos van besneeuwde straten

Wij hebben voor het eerst sinds jaren, nog eens een week sneeuwellende achter de rug. En ik noem het bewust ellende voor wat het sneeuwvrij maken van straten en stoepen in Turnhout betreft.

Het plan, niets anders dan het plan

Wat de stoepen betreft : het sneeuw en ijsvrij maken hiervan is de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf. Behalve een kwestie van burgerzin is dit ook wettelijk zo bepaald.

Wat de straten betreft : Turnhout heeft al enkele jaren een strooiplan. Hierin is voorzien dat in woonstraten, waar géén openbaar vervoer komt, geen school is gelegen of géén doorgangsweg is, niet zal worden gestrooid.

Au fond is dit is een goed plan omdat zout strooien weinig zin heeft in straten waar weinig verkeer doorkomt.

Dit plan is toe aan enkele verfijningen.

Zo bijvoorbeeld wat straten betreft waar géén stoepen liggen. In mijn onmiddellijke buurt zie ik zo het stuk Emiel Verreesstraat aan de appartementsgebouwen. En de straat Lokerenschuif.

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de bewoners hun straat zelf sneeuwvrij moeten maken ?

Zoals het afgelopen  week gelopen is waren veel woonstraten zeer gevaarlijk glad en met bevroren sporen van auto’s, waardoor het fietsen in die straten een meer dan hachelijke onderneming was. En evenzeer was het voor voetgangers kei-gevaarlijk wanneer ze zo een bevroren straat moeten oversteken.

Kan er niet overwogen worden om in dergelijke straten toch te strooien, maar dan met zand, zodanig dat fietsers en voetgangers toch een beetje beter grip hebben op de weg. Uiteraard niet met tonnen zand want dan krijg je een te zware belasting van de riolen.

Kan er worden samengewerkt met de klusjesdienst van het WEB (waarmee de stad een samenwerkingsakkoord heeft) om bijvoorbeeld aan kruispunten een sneeuw- en ijsvrije corridor te maken, zodat voetgangers toch veilig kunnen oversteken.

Heikele punten inventariseren

Er zou ook een inventaris kunnen worden gemaakt van heikele plaatsen. Zo merkte ik nog deze middag dat de bushalte in de Rubensstraat, langs de kant van het ziekenhuis, één grote ijsbaan was. Gelukkig is daar, bij calamiteiten de spoeddienst van het ziekenhuis vlakbij…

Dat we omwille van corona zoveel mogelijk ‘in ons kot’ moeten blijven wisten we al.

Maar dat afgelopen week heel wat mensen in hun kot werden gegijzeld omdat ze niet op een veilige manier buiten konden komen kwam er dan nog eens bovenop.

Standaard

7 gedachtes over “’t Kan vriezen, ’t kan dooien

 1. Nadine Van Gorp zegt:

  Misschien de volgende ook eens aan de wijk straten denken, hier is het een hele week spiegel glad geweest, echt niet om buiten te komen hier zijn heel veel mensen gevallen hoor echt een schande.
  Er zijn hier mensen van een hele week niet buiten geweest het was hier super gevaarlijk vooral de rijweg.

  Like

  • Inderdaad Nadine. Daarom ook dat ik mijn blog besluit met volgende woorden : “Dat we omwille van corona zoveel mogelijk ‘in ons kot’ moeten blijven wisten we al.

   Maar dat afgelopen week heel wat mensen in hun kot werden gegijzeld omdat ze niet op een veilige manier buiten konden komen kwam er dan nog eens bovenop.”

   Like

 2. Boudry Johan zegt:

  Aan het ziekenhuis klopt, en het voetpad naar de lichten ook, als je de site opgaat van het ziekenhuis is (was) er een grote ijsvlakte. Je moest op het ijs stappen om erover te geraken! aan de lichten om over te steken is aan de kant van het ziekenhuis niet geruimd voor het zebrapad, aan de andere kant wel, snappen maar de redenering!

  Like

 3. Paul Thijs zegt:

  Ja, hier in de Molenstraat was het ook “baantje glijden …”
  Vooral de ronde ophogingen om de snelheid wat af te remmen, bleken nu moeilijk te beklimmen …
  En ook alle, ik zeg dus wel degelijk “alle” bewoners eens duidelijk maken dat elke stoep van sneeuw dient vrijgemaakt … !
  Graag hadden we toch eens een strooiwagen gezien, of de schepen op zijn fiets …
  Maar, die hebben we ook niet gezien. Zal waarschijnlijk ook in zijn “huis” gezeten hebben 🙂
  met vriendelijke groeten, Paul

  Like

 4. Hens Cecilia zegt:

  in zevendonk in de Vlasgarenstraat hebben we ook geen voetpad hier was het ook heel de week spiegelglad en hebben ze ook niet gestrooid.

  Like

 5. Diane Janssens zegt:

  Rivierstraat, IJzerstraat SPIEGELGLAD !!! Zelfs te voet was het niet te doen om naar de winkel te gaan, om eten te gaan halen !.. BEDANKT TURNHOUT Als iedere bewoner zijn stoep zou ruimen ???? Dan is het ook nog wel nodig om voor iedereen (oudere, kinderen….) VEILIG te kunnen oversteken !

  Like

Reacties zijn gesloten.