Geen categorie

Aangenaam verrast

instuif en lekkere soep in Jamklub (dag van de armoede) | VZW Jong

Het nieuwe Turnhoutse stadslogo wat vrijdag ll werd voorgesteld krijgt heel wat kritiek te verwerken. Onterecht volgens mij, maar het is allemaal mensengoesting.

Zowel op mijn facebookpost als op mijn blog kwamen heel wat reacties. Meerderen spreken over weggesmeten geld, onverantwoorde uitgave in deze tijd maar vooral opmerkingen als men had het beter besteed aan de armen/armoede in onze stad.

Ik vind het verheugend vast te stellen dat er zovele mensen zijn die zich bekommeren om de armoede in onze stad. Een aangename verrassing zelfs. Maar of deze betrokkenheid bij de armoede, ook betekent dat er een sterk groeiend draagvlak is ? En of al deze mensen een petitie zouden starten of steunen om de stad te vragen een grote investering zoals -pakweg- de sporthal (12 miljoen) enkele jaren op te schuiven in de tijd ?! Om op die manier extra middelen vrij te maken voor armoedebestrijding, ondermeer als gevolg van de pandemie ?

Dat is wellicht een veel te euforische gedachte van mezelf.

Herstelplan Turnhout

Ik wil toch ook even herinneren aan het herstelpan wat de stad Turnhout begin juni vorig jaar lanceerde. Een investering van maar liefst 4 miljoen € in ondermeer 500.000€ voor cadeaubonnen voor elk gezin (20 of 25 euro) en een vermindering van de dienstenbelasting met 25%. Verder ook heel wat tegemoetkomingen voor de ondernemers in onze stad. https://www.turnhout.be/herstelplan-economie

Horeca en kappers

Ik kan de ondernemers in horeca en de kappers heel goed begrijpen dat ze liefst zo snel mogelijk willen heropenen. Een cafébaas wil volk zien in zijn zaak, wil pinten tappen en eten serveren. En een kapper wil echt wel met zijn handen in het haar zitten, maar dan vooral niet uit wanhoop.

Gelukkig heeft de overheid ook voor deze mensen financiële tegemoetkomingen voorzien. Zo ondermeer is er, voor wie volledig moet sluiten (uitgezonderd toegelaten takeaway) een (maandelijks) dubbel overbruggingsrecht voorzien (3.288 € bij gezinslast en 2.583 € voor een alleenstaande.

Sinds de nieuwe lockdown in het najaar is er ook nog het nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dit omvat een premie van 10% op de omzet in een bepaalde periode in 2019. Niet dat de ondernemers hier rijk van worden en al zeker niet als de fiscus uw totale omzet in die periode niet kent… Vanzelfsprekend zijn deze maatregelen verlengd voor de periode van lockdown in 2021.

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/vlaamse-steun-voor-ondernemers-coronavirus

Het is uiteraard veel beter dat iedereen zijn of haar zaak zo snel mogelijk mag heropenen. Goed voor de ondernemers èn goed voor de clientèle.

Al we ons allemaal houden aan de maatregelen en niet op reis gaan komt die heropening hopelijk ook snel dichterbij !

Standaard