Geen categorie

Logo is geen wapenschild

OCMW Turnhout | LinkedIn
BUGETVOORSTELLEN DIRECTIE SOCIALE ZAKEN WERKJAAR 2012
Eén lokaal welzijnsonthaal (Turnhout) - Het Nieuwsblad Mobile
Turnhout, Zorggroep Orion jobs, stages, opleidingen en organisatiegegevens | Carejobs.be
OCMW Turnhout leidt anderstalige leefloners op tot magazijnier | Turnhout | hln.be
Stad Turnhout | LinkedIn

Een echt Turnhouts -nieuw- logo

Wat u hierboven ziet beste lezers, zijn allemaal logo’s die worden/werden gebruikt door OCMW en de Stad Turnhout. Nergens in deze logo’s is een hert te bekennen. Ik heb ook nooit één opmerking over het ontbreken van het hert gehoord of gelezen over deze logo’s.

Wat is eigenlijk een logo ?

Een logo is een beeldmerk van een organisatie of merk dat wordt ingezet voor de herkenbaarheid van het merk in communicatie-uitingen. Een logo kan een zuiver grafisch symbool zijn, of bestaan uit tekst die op een onderscheidende manier is opgemaakt, of een combinatie hiervan.

Sinds 1/1/2019 zijn stad en ocmw één geheel met één gezamenlijk bestuur geworden en werd omwille daarvan een nieuw logo ontworpen en dat is dit

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: auto en buiten

Je kan dit mooi, geslaagd, lelijk, plagiaat of wat dan ook vinden. Dat is allemaal mensengoesting. Zelf vind ik het bijzonder goed geslaagd Maar wat ik niet kan of wil begrijpen is dat nu plots weer de vraag opduikt : waar is het hert gebleven ?

De discussie over het (ontbreken van het) hert is niet enkel een al jaren achterhaalde discussie. Het is bovendien een non issue discussie. Tenzij sommigen hiermee willen aangeven dat de Turnhoutse eigenheid verdwijnt in deze superdiverse stad… Zij vergissen zich echter, want Turnhoutser dan dit nieuwe logo kan het niet zijn. Blauw en wit -de stadskleuren- en de omgekeerde T die verwijst naar de speelkaarten(stad)…

En als antwoord op de kritieken dat dit weggesmeten geld is, dat de stad zelfs niet zou hebben…man, man, man toch. Met amper iets meer dan één (1) % te besparen op een sporthal die (minstens) 12 miljoen gaat kosten is ook de investering voor dit logo oké !!

Het Wapen Van Turnhout is géén café

Jarenlang was er een café, in de Victoriestraat, met de naam het wapen van Turnhout. Maar het èchte wapen van Turnhout is het heraldisch wapen van de stad. In dat wapen komt uiteraard het hert voor. Even kort de geschiedenis van dit wapen meegeven :

Turnhout ontving haar wapen voor het eerst in 1819, toen het huidige België nog deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waarbij men teruggreep naar een zeventiende-eeuwse zegel.[Reeds op de oudste zegels van de stad Turnhout uit de 13e eeuw vinden we een hert terug, hetgeen mogelijk verwijst naar het naburige jachtgebied Grotenhout. Het schild dat het hert draagt is het oudst bekende wapenschild van de Vrijheid Turnhout: zilver met een zoom van lazuur en drie palen van hetzelfde (hetgeen volgens kanunnik Jansen zou verwijzen naar de twaalfde-eeuwse heren van Turnhout, het huis Berthout van Berlaar). Het schild werd met een gouden markiezenkroon getopt, dat in 1994 werd geïnterpreteerd als hertogskroon.

De blazoenering van 1819 luidde:

Een schild van zilver beladen met een op een terras van groen springend hert in zijne natuurlijke kleur, hebbende om deszelfs hals, aan een band van rood hangende, een schild van zilver beladen met een paal van blaauw en gezoomd van hetzelfde. Het schild gedekt met een kroon van goud.

Ditzelfde wapen werd op 22 maart 1838, met volgende, nieuwe omschrijving, door de Belgische overheid bevestigd:

Wit koleur met eenen hert natuerlyk loopende op een heuveltje van groen koleur, draegende aen den hals by middel van eenen rooden lederen riem een zilveren wapenschild, met hemelsblaeuw borduersel waerop eenen lynregten pael van zulke kleur, het wapen gedekt met eene gouden kroon.— Besluyt N° 542. waerby het wapen der stad Turnhout bepaeld word

Het schild werd tenslotte in 1994 nog een laatste maal bij ministerieel besluit met nieuwe blazoenering (zie hieronder) herbevestigd.

De huidige blazoenering luidt als volgt:

In zilver een springend hert van natuurlijke kleur op een grasgrond met aan de hals, hangend aan een koord van keel, een schild van zilver met een paal en zoom van lazuur. Het schild getopt met een hertogskroon.

bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Turnhout

Turnhout blijft Turnhout

En dit prachtige wapen van Turnhout blijft uiteraard in zijn volle glorie bestaan !! Maar dit wapen is geen logo. Enkel een heraldische symboliek. Het zal zeker nog wel blijven verschijnen op bijvoorbeeld een trouwboekje

Standaard

6 gedachtes over “Logo is geen wapenschild

 1. Roman zegt:

  Dre, Ik denk dat de meeste turnhoutenaars fier zijn op hun hert. Het stadswapen zal altijd een hert blijven

  Het nieuwe logo van Turnhout had evengoed een speelkaart kunnen zijn.

  Like

  • dan kan je de Turnhoutse kleuren niet gebruiken Roman. Die bestaan enkel in zwart en rood. Niet in blauw-wit. Trouwens is Turnhout -gelukkig- meer dan enkel een speelkaart…Onze stad heeft heel wat troeven op economisch, cultureel en toeristisch gebied. Laat ons die allemaal blijven koesteren. Al die troeven kun je verwerken in een brochure en/of promofilmpje van de stad…maar niet in een logo. Je kan bezwaarlijk verwachten dat Turnhout een tube Soudal siliconen of een pakje koffie van Miko als logo zou gebruiken …

   Like

 2. Lauwers zegt:

  Ik begrijp héél goed wat het verschil is tussen een ‘Wapen’ en een ‘Logo’. Het probleem met dit nieuwe logo is dat maar amper een plagiaat is van de publiciteit van ‘Tiense Suiker’ … Dezelfde kleuren, dezelfde afgekorte letter ‘T’, … Zelfs al zou men het géén plagiaat vinden (voordeel van de twijfel …), dan is het nog te weinig origineel. https://youtu.be/cnaXiiF9mgc

  Like

  • Zelf zie ik absoluut géén vergelijking met het logo van de Tiense suiker, behalve inderdaad de kleuren. Maar blauw-wit zijn nu eenmaal ook de kleuren van Turnhout Stefaan. Zo zijn er wellicht nog heel wat meer logo’s die als basiskleuren blauw en wit hebben. Het lijkt me niet aangewezen dat we die basiskleuren van de stad nu maar naar het ‘containerpark’ zouden afvoeren 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.