Geen categorie

Dré, zijn blog en de pers

Nieuws, Pers, Krant, Begonnen, Journalistiek, Koppen

Ontelbaar vaak vragen lezers mij, waarom datgene wat ik aan cijfergegevens die ik in mijn blog neerschrijf, niet/nooit in de pers komt ?!

Tja, ik kan daar zo maar géén eenduidig antwoord op geven. Maar ik wil wel een aantal reflecties neerpennen over wat mogelijke redenen zouden kunnen zijn.

Er is niet enkel the sunny side of diversity

*wat ik in mijn blogs schrijf over migratie, vluchtelingen, werkloosheid enz. …is voor de media onvoldoende of zelfs helemaal niet politiek correct.

Sommige journalisten spitsen zich liever toe op wat zij noemen een positieve benadering van deze thema’s. De druk op het samen-leven van die steeds maar voortschrijdende migratie in onze stad beschouwen ze mogelijk als collateral damage (nevenschade) waar ze liefst zo weinig mogelijk aandacht voor (willen) hebben. Maar als lezer/volger van het lokale nieuws moet ik wel vaststellen dat de oogst aan  positieve verhalen, niet bijster groot is.

Kritische lezers negeren

*ik ben een kritische lezer/volger van de media en uit dat ook regelmatig op sociale media. Meermaals reeds heb ik vastgesteld dat journalisten liever niet antwoorden op een mail die je hen -als betalende lezer- toestuurt. Alhoewel de meeste -ook lokaal- in hetzelfde bedje ziek zijn, is De Morgen kampioen in het niet reageren…of is de richtlijn bij DM dat ‘linkse ‘journalisten niet corresponderen met rechtse lezers ?!

RTV…een apart verhaal

*Wat de regionale televisie, RTV, betreft, ben ik omwille van mijn kritische houding al sinds enige tijd persona non grata. Niet in het minst omwille van een boze mail die ik hen op 28 juli ll stuurde. Zowel aan de redactie als aan de directie. Meer bepaald stelde ik in die mail hun totaal gebrek aan journalistieke deontologie èn objectiviteit, aan de kaak, bij maar liefst twee items in dezelfde nieuwuitzending.

Tot op vandaag is deze mail -maar ook alle andere die daarna nog volgden- geheel onbeantwoord gebleven. Ook RTV correspondeert dus niet met een kritische kijker…

Een voorbeeld van hun Wolput-mijdgedrag. Toen in oktober de horeca alweer in lockdown moest, schreef ik in een blog (en in een mail die ik ook aan de media stuurde) dat ik het stadsbestuur zou vragen om de geldigheidsduur van de corona-relance-cadeau bonnen, te verlengen.

Een dikke week later kwam dat item aan bod op RTV, waarbij absoluut werd vermeden de link te leggen met de door mij gestelde vraag… Een beetje op slinkse wijze dus…

In het verleden stuurde ik regelmatig ook mijn blogs met cijfergegevens door aan de lokale pers. Vanuit de redenering dat dit voor een ruim publiek interessante informatie is.

Het moet zijn dat ‘ze’ dat maar arrogant pretentieus vonden van dat bloggerke, want nooit werd hiervan ook maar iets overgenomen…

Ondertussen ben ik daar ook al een tijdje mee gestopt. Want het heeft geen zin om hun mailboxen te blijven bestoken. De lokale pers is duidelijk niet gediend van mijn kritische maar daarom niet minder correcte invalshoek en zienswijze. Terwijl diezelfde mailboxen ongetwijfeld overlopen van veel meer interessante en vooral zachtere informatie…Dan kan ik maar beter de eer aan mezelf houden ! Trouwens, zij zijn zeker niet de enigen die mij nen ambetante Turnhouter vinden.

Gewoon omdat ik hen regelmatig een spiegel voorhoud van zowel de voor- als de achterkant van de Turnhoutse samenleving. Een spiegel waarin ze liever -gazettengewijs- niet willen zien. Voor ieder van hen heb ik deze boodschap : rechts zijn is géén ziekte, laat staan dat het besmettelijk zou zijn !!

Hoe dan ook, de airplay van mijn blog blijft jaar na jaar flink toenemen. Zo heb ik voor dit jaar al ruim 17.000 lezers meer dan in 2019. Een stijging van 43.212 naar 60.340 momenteel. (165/dag) En daar ben ik heel tevreden mee…

Reden genoeg om ook volgend jaar op mijn elan en mijn eentje -samen met de talrijke lezers en delers van mijn blogs- verder te gaan. Ondertussen wens ik alle lezers en hun geliefden vrolijke, gezellige en vooral gezonde Kerst- en eindejaarsdagen.

Standaard