Geen categorie

Advies van boven de wolken

Chamois fawn (Rupicapra rupicapra) against the Bernese Alps, Switzerland : Stockfoto

Er zijn tijdens deze corona-crisis al allerlei adviescommissies opgericht en ook weer afgeschaft.

Na Celeval en de Gees, beschikt de federale overheid voortaan over de Gems. Voluit staat dit voor ‘Groep van experts voor ­management­strategie van ­covid-19

Vandaag werden ook enkele belangrijke beslissingen genomen inzake de aanpak en bestraffing van corona-feesters.  Zo mogen drones dan toch geen tuinfeesten opsporen (oef, dan kan je met een gerust hart toch tegen de muur of de haag gaan plassen…)

Strengere straffen-Boetes

De boetes werden ook flink verhoogd en een feestjes-organisator kan voortaan een boete oplopen van 4.000 €.

De meest opvallende aanpassing ten opzichte van vroeger is de mogelijkheid voor het parket om bij lockdownfeestjes de ‘materiële middelen’ die de organisatie van zo’n feest heeft gebruikt in beslag te nemen: de auto’s van de organisatoren, de muziekinstallatie en gsm’s kunnen dus (alvast tijdelijk) worden afgenomen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201215_95455369 (betaalmuur)

Anderzijds mag de politie voortaan enkel nog ergens binnenvallen mits toestemming of na groen licht van het parket. Dat vind ik persoonlijk een nadeel. Zo bescherm je die overtreders net een beetje te veel…

Maar, terug naar de Gems. Wij kennen een gems allemaal als een berggeit. De gems wordt meestal geassocieerd met hooggebergte, maar komt ook van nature voor in bergbossen. ’s Zomers zijn ze vaak op Alpenweiden te vinden boven de 1.800 meter. ’s Winters trekken ze naar lager gelegen gebieden, beneden de 1.100 meter. 

Op een hoogte van 1.800 meter of meer is de lucht ook een stuk ijler en bevat dus minder zuurstof. Hopelijk zal dit bij deze expertengroep niet leiden tot ijle beslissingen.

Maar nog belangrijker is dat hun adviezen er géén zullen zijn, die hoog boven de wolken worden genomen.

Down to earth is de boodschap. Adviezen die niet enkel gaan in de richting van nog strengere maatregelen maar die vooral ook -eindelijk- perspectief kunnen bieden. Zodat iedere Belg op een veilige en gezonde manier van rots naar rots kan springen.

Maar vooral ook moet de overheid duidelijk en onmiddellijk komaf maken met de fouten die ze maken.

Eerder was er al het probleem van 110.000 mensen die via Zaventem ons land (terug) binnengekomen zijn na de herfstvakantie…maar zo goed als zonder enige testing noch quarantaine.

Vandaag bericht de pers dan weer over het gegeven dat “Covid-patiënten werd gevraagd waar ze denken besmet geraakt te zijn. Met de antwoorden wordt al weken niets gedaan, de data komen niet door of zijn niet te verwerken”…

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201214_98111735 (betaalmuur)

Standaard

4 gedachtes over “Advies van boven de wolken

 1. Theo Werter zegt:

  Wederom een mooie column meneer Wolput. Ik lees ook dat de inzet van drones nu niet door gaat, maar andere gerechtelijke handvaten worden opgerekt, zoals het (conservatoir) beslag van middelen van organisatoren van feestjes. Afgezien van de hoeveelheid blunders van de regeringen komen er steeds meer signalen in Europa dat er bewust onjuiste en onvolledige informatie verspreidt werd en wordt door de regeringen met als schijnbaar doel de bevolking een vrijheidsbeperking ol te leggen. Ik ben geen doemdenker maar hoe ziet u dat in het kader van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, met name de artikelen 1,5,8,11 en 17? Die worden inmiddels in bijna heel Europa met voeten getreden

  Like

  • Wij hebben in ons landje, enkel al in het federale parlement, 150 volksvertegenwoordigers ie sinds de verkiezingen van mei 2019 zeker nog niet ‘overbelast’ werden. Het is in de eerste plaats aan die groep om de regering te controleren…maar dat hebben ze, coronagewijs, alvast niet of veel te weinig gedaan. Specialisten klagen al langer dat deze regering veel beslissingen neemt in de ‘onwettelijkheid’ en vragen dan ook een corona-noodwet waarbinnen de beslissingen van de regering moeten kaderen. Maar blijkbaar leeft die behoefte niet in het parlement.

   Like

  • Mijnheer Vissers, u vergist zich. In de toelichting voor de pers spreekt Johan Delmulle, de voorzitter van het college van procureurs-generaal ov er ‘een toelating van de procureur des konings. Wellicht weet u wel dat de procureur het hoofd is van het openbaar ministerie, ook wel het parket genoemd. Uiteraard kan die procureur zijn bevoegdheden delegeren aan zijn substituut (meervoud)

   Like

Reacties zijn gesloten.