Geen categorie

Opnieuw een Berlijnse muur ?

Opening Of The Berlin Wall In Berlin In 1989 : Nieuwsfoto's

Er was sprake van wereldwijde euforie, toen 31 jaar geleden, op 9 november 1989, de Berlijnse muur werd afgebroken. Nu de coronapandemie maar blijft woekeren, worden er steeds meer muren opgetrokken.

Welke samenleving na corona ?!

Ik krijg steeds meer koude rillingen als ik de laatste dagen de kranten doorneem. Politiekorpsen die drones inzetten om na te gaan wie met Kerst hoeveel mensen in zijn thuin of huis heeft. Gouverneur Cathy Berx die zeer zwaar wil inzetten op handhaving rond de feestdagen. Zo ondermeer door na te gaan ‘hoeveel pizza’s worden geleverd en hoeveel mensen samenkomen aan huizen” (De gouverneur kondigde eerst aan ook pizzadozen te gaan tellen, maar ze contacteerde de redactie achteraf en liet weten “de uitspraak niet zo scherp te willen stellen”. https://www.hln.be/binnenland/geen-nieuwjaarszingen-en-meer-controles-gouverneur-berx-gaat-sterk-inzetten-op-handhaving~acaf9518/ ) Advocaat Jef Vermassen vreest coronamoorden tijdens de feestdagen. Want partners die elkaar irriteren zijn veroordeeld tot elkaar !

Witten en zwarten

En er gaan ook nogal wat stemmen op om corona-overtreders te verklikken. Socioloog Ignace Glorieux (VUB) is normaal tegen verklikkers, maar vindt dat het bij overtreding van de corona-maatregelen wel ok is. Meer zelfs, Ignace vindt het je burgerplicht om Jef de buurman te verklikken. https://www.clint.be/actua/het-is-je-burgerplicht-om-mensen-te-verklikken-die-corona-regels-overteden/

Bij het lezen van al die uitspraken krijg ik de kriebels. Het lijkt wel of we met een vorm van ‘oorlogsverslaggeving’ te maken hebben…

Zal corona ertoe leiden dat we, zoals tijdens en na de oorlog, te maken krijgen met de witten en de zwarten. De goede en de slechte mensen. De corona-overtreders en de corona-verklikkers ? Dat we meer dan ooit evolueren naar een gespleten samenleving…God of wie dan ook, beware ons hiervan !!

Daarom pleit ik ook voor meer intelligentie, gezond verstand dus, bij wat experten zeggen en politici beslissen. Neem als voorbeeld het huidige pleidooi, van Geert Molenberghs om opnieuw een perimeter in te stellen https://www.hln.be/binnenland/blijven-we-binnenkort-verplicht-in-de-buurt-van-ons-huis-geert-molenberghs-denkt-aan-perimeter-het-hoeft-geen-maanden-te-duren~acef587b/

Dat is een voorbeeld van gebrek aan gezond verstand. Zo straf je nog maar eens al die mensen die de maatregelen altijd al goed hebben opgevolgd. Anderzijds gaan zij die al maanden lak hebben aan al die maatregelen, zich niet laten weerhouden door perimeters. Lockdownfeestjes dichter bij huis, dat zou kunnen…

Bovendien loop ik geen corona op als ik met de auto van Turnhout naar Wijnegem shopping ga. Het gevaar voor besmettingen zit dan pas als ik in in een wachtrij ga staan zonder de nodige afstand te bewaren, of zonder mijn mondneuskapje (correct) te dragen, of met teveel op hetzelfde moment in dezelfde winkel en op dezelfde plaats te staan…

Met een perimeter verwijs je iedereen naar die gevaarlijke plaatsen en gedragingen in en rondom je buurtsupermarkt…

Zowel experten als politici moeten beseffen dat het corona-maatregelen-incasseringsvermogen bij heel veel goedmenende mensen stilaan opgebruikt is.

Men is het beu dat, zoals we dat bij ons zeggen, de goei het met de kwaai moeten bekopen !!

Standaard