Geen categorie

De Slimste mens

Justice Scales and books and wooden gavel : Stockfoto

Net als vorige jaren is De slimste mens hèt paradepaardje van TV zender ‘Vier’. Met kijkcijfers boven het miljoen. Zelf kijk ik nauwelijks naar 30% van de uitzendingen. Maar wat ik dan zie en hoor, is altijd wel even amusant, zeker wat de juryleden betreft.

Zo heb ik ook de uitzending gemist waarin een filmpje werd getoond + vraagstelling rond de transgender formatie van wie nu als Sam Bettens door het leven gaat.

Er is hierrond, als ik de pers mag geloven, een hele kwestie ontstaan. Zo werd Sam, enkele keren als een zij bestempeld en werd bovendien zijn vorige naam ook nog eens gebruikt.

Met dank aan VIER

Ik heb er alvast mijn persoonlijke woordenschat mee kunnen verrijken. Zo wat betreft de term misgenderen (zij die nu een hij is een zij noemen of omgekeerd) en het gebruiken van iemands deadname (zijn of haar vroegere naam) Ik weet zeker dat veel van mijn lezers deze begrippen nu ook voor het eerst lezen !

Of deze ophef door velen dan wel door enkele werd veroorzaakt. Ik vermoed heel sterk dat het slechts enkelingen betreft die aan het twitteren zijn gegaan. Ik ben alvast verbaasd van de zééér lange tenen die sommigen toch wel blijken te hebben. Temeer omdat Sam er zelf niet zo zwaar aan tilt…

De ophef lijkt me dan ook eerder een kwestie van de pers, waarbij ze zich beter eerst zouden afvragen of hunnen tamtam, de aanvaardbaarheidsfactor van de LGBTQ-gemeenschap wel ten goede komt… (LGBTQ = lesbian, gay, bisexual, transgender. … LGBTQ met de Q voor queer of questioning (twijfelend). 

Intentieprocessen

Deze week is ook het proces ‘Mawda’ begonnen. Ter herinnering, Mawda is de peuter die samen met haar ouders en andere transmigranten in een busje van mensensmokkelaars gepropt zaten. Bij de achtervolging door de politie, waarbij een schot werd gelost werd Mawda dodelijk geraakt.

En ook dezer dagen werd bekend dat het parket van Brussel niemand zal vervolgen voor de dood van Adil (19). De jongen uit Anderlecht stierf bij een aanrijding met een anoniem politievoertuig, nadat hij op zijn scooter vluchtte voor een coronacontrole. En zoals verwacht vraagt mensenrechtenadvocaat Alexis Deswaef eist een tegenexpertise.   https://www.hln.be/brussel/agenten-niet-voor-rechter-voor-dodelijke-aanrijding-adil-19-advocaat-vraagt-bijkomend-onderzoek~a41fc63c/

Ik kan me, in beide zaken, echt niet van de indruk ontdoen dat het hier niet enkel gaat om justice pour Adil of Mawda. (rechtvaardigheid). Deze zaken zijn volgens mij vooral ‘opgehitst en  aangegrepen’ door de liga voor de mensenrechten om intentieprocessen te voeren. Voor hen is het duidelijk -zelfs al zijn of worden er tig-aantal expertises uitgevoerd- dat Barbertje (lees politie) moet hangen.

Dat geeft mij niet echt een goed gevoel, laat staan dat ik er een justice for all gedachte in kan terugvinden.

Standaard