Geen categorie

Spookshoppen

Slechte Slogans: Het Shoppend Hart van Turnhout

Er hangen donkere, financiële, wolken boven E5 mode en A.S. Adventure. Beide ketens hebben ook een vestiging in Turnhout. Meer zelfs, A.S. Adventure verhuist naar Turnova. Als die donkere wolken boven A.S. Adventure uitlopen in een plensbui, komen er mogelijk zelfs twee grote panden leeg te staan. Eentje op De Merodelei en het nieuwe pand op Turnova

Fingers crossed dat dit NIET zal gebeuren.

Leeglopende winkelstraten

Het gaat al enkele jaren slecht in de retail (detailhandel) Getuige daarvan de al enkele jaren aanslepende leegstand in de Turnhoutse winkelstraten. De coronacrisis en de sluiting van de niet essentiële winkels, zowel in het voorjaar als nu sinds 1/11 zal voor veel zaken de doodsteek betekenen.

Ondertussen boomt de online verkoop, zelfs in die mate dat het Belgische overheidsbedrijf Bpost het niet meer aankan. Van de zowat 500.000 pakjes/dag gaan ze 5% (25.000/dag) niet meer bij de koper aan huis leveren. En Bpost is slechts één speler op die markt. Je kan in Turnhout bijna nergens meer komen zonder een wagen van post.NL te kruisen. Of er staat er wel eentje ergens ongelukkig geparkeerd. En er zijn nog heel wat andere aan-huis-leveranciers actief. Bpost moet opletten dat ze zichzelf niet uit die markt prijzen.

En ja, je kan dan een debat opzetten over de ruimere maatschappelijke kost van heel dit onlinegebeuren…maar wees maar zeker : deze trend is onomkeerbaar !!

Funshoppen of spookshoppen

Zelf ben ik een grote liefhebber van funshoppen. Door de winkelstraten of een shopping-centrum struinen, tussendoor een koffie en/of een hapje nuttigen…je kan er mij altijd toe verleiden.

Maar, sinds half maart zijn wij nog slechts in één echt Turnhoutse,  heren-kledingwinkel  geweest. Want door alle -terechte- coronamaatregelen zoals het mondneuskapje, een verplichte wandelrichting, afstand bewaren, een beperkt aantal klanten tegelijk in de zaak enz…werd winkelen eerder een opgave dan een belevenis.

En toen we het toch nog eens waagden om naar Wijnegem Shopping te gaan, draaiden we, bij de vaststelling dat er héél veel auto’s geparkeerd stonden, meteen terug. We zijn dan maar, coronaproof, krieken met frikandellen gaan eten bij de Trappisten.

Er is goede hoop dat we covid 19 , via een vaccin, binnen niet al te lange tijd, zullen kunnen bedwingen. Zodat we kunnen terugkeren naar het normale leven, zoals we dat in het begin van dit jaar nog kenden.

Op dat ogenblik zal ook de economische schade worden opgemeten. In de retail, maar evenzo in de horeca.

En dan is het maar de vraag of het funshoppen van vroeger nog zal bestaan. Als corona zware gevolgen heeft voor de retail en horeca en als het online-shoppen op dezelfde hoogte blijft zoals nu het geval…dag zou het wel eens meer op spookshoppen kunnen lijken…zoals nu in deze tweede lockdown, Turnhout ook wel een spookstad lijkt te zijn.

Ook wat dit betreft, fingers crossed want anders is de kans groot dat één van mijn guilty pleasures zal verdwijnen

Standaard

Een gedachte over “Spookshoppen

Reacties zijn gesloten.