Geen categorie

Politie als boksbal

Vrouwe Justitia Foto's, Afbeeldingen En Stock Fotografie - 123RF

Het was weer wat in het Brusselse gewest. Liefst -4- politiemensen werden bij de uitvoering van hun taak zwaar aangevallen.

Het zoveelste feit van geweld op politieagenten.

Nultolerantie

En ook al voor de zoveelste keer pleiten politici voor nultolerantie bij geweld tegen politie. Maar, ondanks dat dit al door verschillende ministers in diverse regeringen werd bepleit…is het nog steeds niets meer dan politieke blabla.

Scheiding der machten

Ook huidig justitieminister Van Quickenborne heeft dit weekend mogen ervaren dat hij tegen een wettelijke muur aanloopt. Namelijk die van de scheiding der machten.

Naar aanleiding van het zware geweld tegen politieagenten in Elsene eiste hij uitleg van het parket. En die kreeg hij ook. Tegelijk maakte men Quickie ook duidelijk dat niet hij, maar zij (het parket) het vervolgingsbeleid bepalen.

Maar laat me duidelijk zijn, de uitleg van hat parket dat de verklaringen van de daders te veel verschillen van de verklaringen van de politie en ze dus weer vrijlaat, trekt ook op géén kl…n. Alsof onderzoeksrechters altijd weer verdachten krijgen voorgeleid die de verklaringen van de verbalisanten integraal bevestigen

Dat vrouwe justitia blind is dat weten we, maar dat staat niet gelijk met het gegeven dat justitie ook onbekwaam moet zijn…

Het is dus kwestie dat de minister en zijn collega’s, snel maar degelijk werk maken van duidelijkere wetten en richtlijnen wat nultolerantie betreft. Wetende dat zij dit moeten doen zonder de scheidingslijn met de wettelijke macht te overschrijden.

Illegalen

Bij een incident met een illegaal in Schaarbeek, ook al dit weekend en ook al bij een corona-controle, werd een politieagente verwond. De dader, een illegaal, werd vrijgelaten met het vriendelijk verzoek het land te verlaten.

Het doet mij terugdenken aan het voorval met een illegaal die in Turnhout 35 auto’s beschadigde. Ook die werd door een onderzoeksrechter vrijgelaten.

Ook dat zijn totaal verkeerde signalen. Bovendien is de kans groot dat die vrijgelaten illegalen nog eens worden geconfronteerd met een politiecontrole en zich opnieuw agressief zullen opstellen.

Ik raad huidig justitieminister Van Quickenborne zeer sterk aan om bij absolute prioriteit werk te maken van een door de wet en voor de rechterlijke macht omkaderde regeling inzake nultolerantie. Dit lijkt me nog belangrijker dan het vervolgen van ‘haatspraak’ op sociale media.

Verder moet hij ook zorgen voor duidelijke instructies wat het opsluiten van illegalen betreft die een misdrijf hebben begaan. En ook snel en meer werk maken van het effectief terugsturen van die illegalen. Samen met Sammy Mahdi.

Standaard

Een gedachte over “Politie als boksbal

  1. Frank De Beuker zegt:

    die daders hebben nogal eens geluk : in Amerika hadden ze het hele zootje waarschijnlijk gewoon “omgelegd”
    Niet dat ik dat zou toejuichen, maar bij het zien van de herhaaldelijke aanvallen op de agenten (in de rug !), kreeg ik toch heimwee naar de matrak van vroeger…

    Like

Reacties zijn gesloten.