Geen categorie

Turnhoutse ellende

Turnhout blijft slecht scoren in stadsmonitor (Turnhout) - Gazet van  Antwerpen Mobile

Net zoals het hele land is ook Turnhout getroffen door de corona-ellende. Al 7 maanden géén enkel evenement op de Turnhoutse markt. En er zullen er dit jaar ook géén meer komen. Er was geen augustusfoor en er zal ook geen echt Kerstgebeuren zijn. Bovenop de coronasluitingen !! Een zware financiële opdoffer voor de horeca, voor de foorkramers maar ook voor de moral van onze Binken.

Maar bovenop deze ellende kwam begin dit jaar ook nog een zware rekenfout aan het licht. Zo bleek de stad plots over maar liefst 26 miljoen minder budgettaire ruimte te beschikken voor deze legislatuur.

Een auditbureau ging op zoek en  heeft de fout(en) blijkbaar ook gevonden. Er is geen sprake van opzet, wel van een combinatie van kleine problemen en de onvermijdelijke wet van Murphy. https://www.gva.be/cnt/dmf20200630_94646163

Het is dus die Murphy die ervoor zorgde, dat er nu heel wat minder investeringen zullen gebeuren in Turnhout. Denk daarbij maar aan de grondige herstelling en/of vernieuwing van, onder andere, de Gasthuisstraat die er de eerstvolgende jaren niet zal komen. Maar er blijft nog heel wat meer werk op de planken liggen. In de politieke vertaling van schepen Stijnen wordt het dan : Een nieuwe planning voor de komende investeringen leverde maar liefst 12,2 miljoen euro op. “We schrappen onze investeringsplannen dus niet, wel stellen we de prioriteiten scherper.

Corona-aanpak

Ondanks deze financiële opdoffer moet ook worden gezegd dat het stadsbestuur de coronacrisis goed heeft aangepakt. Zowel logistiek (inzet van personeel) als met een relanceplan van 4 miljoen euro. Trouwens, denk eraan dat de cadeaubonnen die de stad aan elke inwoner bezorgde moeten worden opgebruikt voor 31/12 dit jaar !!

Ook op deze nieuwe sluiting van de horeca heeft de stad mooi gereageerd. Zo mag je nu tijdelijk en beperkt met je auto op de markt parkeren om je take-away bestelling af te halen.

Kortom, wat mij betreft krijgt het stadsbestuur corona-gewijs een dikke pluim.

Waarom niet gaan lenen

Ik kom ook terug op de verminderde investeringen in onze stad. “In Turnhout bedraagt de schuldgraad 203 euro per inwoner, in de andere centrumsteden schommelt dat bedrag tussen 600 en 3.500 euro per inwoner. Het gemiddelde bedraagt 1.523 euro”, zegt schepen van Financiën Francis Stijnen (CD&V). (in GVA)

Volgens de bestuurskrachtmonitor was dat in 2015 nog -652€- per inwoner…

Dan moet het toch haalbaar zijn, denk ik dan, om bvb 10 miljoen € te gaan lenen om de voorziene investeringen toch nog binnen deze legislatuur af te werken ?! De schuldgraad zou dan toenemen met een goeie 230 €/inwoner (intresten inbegrepen)

Of heeft Turnhout onvoldoende solvabiliteit (kredietwaardigheid) om deze lening aan te gaan. Wetende dat de initiële lening voor het zwembad nog steeds verder moet worden afbetaald en dat er ook nog een borgstelling is -van enkele miljoenen- voor Optisport. Het is maar te hopen dat die huidige uitbater v/h zwembad, met alle coronoa-perikelen, het hoofd boven het zwemwater kan houden…

Bekeken naar het gemiddeld belastbaar inkomen per inwoner scoort Turnhout laag. (17.459€ in 2015) Daarmee laten we enkel Antwerpen en Genk voorgaan, of beter, achter ons binnen de 13 Vlaamse centrumsteden.

Bijgevolg is ook de opbrengst, per inwoner, van de gemeentelijke personenbelasting erg laag. In 2009 was dat nog 290€/inwoner (of 38,6€ per procent gemeentebelasting) Maar in 2015 is dat nog maar 244€/inwoner (of 32,5€ per procent gemeentebelasting.

Tja, zoals ik al meermaals in mijn blogs heb geschreven is Turnhout een arme stad met heel veel arme inwoners !

Standaard

2 gedachtes over “Turnhoutse ellende

Reacties zijn gesloten.