Geen categorie

Het is nog niet gedaan…

Komt er een volledige lockdown ? Ik hoop samen met u van niet. Maar steeds meer, menen experten dat de kans daartoe toeneemt. Zullen de cafés en restaurants na 19 november terug gewoon mogen openen ? Die kans lijkt me veel kleiner dan die op een volledige lockdown.

Probleem is dat de het in de strijd, de aanpak van dit virus in ons landje er nog steeds te veel misloopt. Zo bijvoorbeeld wat de teststrategie betreft. Hals over kop werd beslist niet meer te testen wie geen symptomen vertoont.

Maar zowel Groen als Open VLD contesteren deze beslissing nu al vooral wat het onderwijs betreft en vragen een “beter testbeleid” binnen de schoolmuren en sneltesten voor leerkrachten en leerlingen.

Wat dat (aantal) testen betreft, tekent zich toch wel een eigenaardige evolutie af. Zo verklaarde (gewezen) Minister Philippe De Backer , op 11 augustus al dat de testcapaciteit zal worden opgevoerd tot 90.000 tests per dag.

Op 9 oktober verklaarde Premier De Croo in het VRT journaal het volgende : “Door het sterk stijgend aantal coronabesmettingen in ons land staat de testcapaciteit onder druk. Nu gebeuren er gemiddeld ruim 35.000 tests per dag. Tegen het eind van deze maand moet de testcapaciteit verdubbeld zijn, wil premier Alexander De Croo (Open VLD). Dat zei hij in “Het Journaal”. 

Enkele dagen later, op 13 oktober komt Alin Derom van de beroepsvereniging van klinisch biologen op VRT radio verklaren Het zal nog tot eind november duren vooraleer we een testcapaciteit van 90.000 tests per dag hebben. Mensen zullen langer op resultaat moeten wachten.

Los van al dat testen blijkt vandaag, na 10 maanden coronapandemie, dat nog altijd niet of onvoldoende kan worden aangetoond wie waar een besmetting heeft opgelopen of waar er clusters van besmettingen zijn.

Dat gebrek aan clusteronderzoek, vooral in Wallonië en Brussel klaagt Lorin Parys van NV.a ook aan. “Uit de cijfers tot eind september blijkt dat in Vlaanderen 119 clusteronderzoeken plaatsvonden, en in Wallonië 9. In Brussel zijn er geen cijfers beschikbaar. Die clusters kunnen bijvoorbeeld voetbalkantines of trouwfeesten zijn” aldus Parys.

En dat is er nog het probleem van het niet (correct) dragen van de mond-neuskapjes. Er is al veel over geschreven -vooral ook op sociale media- maar ik deed gisteren zelf een mini-onderzoekje in onze stad en kwam tot de volgende bevindingen (die ik ook overmaakte aan onze Burgemeester)

omdat ondervinding de beste leermeester is, wandelde ik rond 14.00u een stukje over De Merodelei. Met name vanaf de Taxandriagalerij tot aan de zeshoek. In totaal passeerde ik -maximaal- 20 personen. Liefst -7- hiervan hadden hun mondmasker (dat is dus ruim 1/3) NIET op, of onder hun kin hangen. En geen van hen was aan het eten/drinken of roken. Ik sprak er liefst -4- aan…maar zonder reactie. Er was zelfs een onverlaat die dan ook nog met zijn fiets over de stoep vloog, zonder mondmasker uiteraard…’ze begrijpen de maatregelen niet’ zeggen sommigen ! Tarara ja. Als je als kleurling zonder mondmasker (zelfs niet onder de kin) gezellig keuvelend, naast een andere vrouwelijke kleurlinge loopt die haar mondmasker wel correct opheeft…dan is er absoluut kwade wil in het spel. Als er niet dringend meer en liefst anonieme controles komen mogen we niet verwonderd zijn af te stevenen op een complete lock down. In de Gasthuisstraat was iedereen wel in orde maar respecteert men al lang de looprichting niet meer…

Kortom beste lezers, lieve mensen, als we een complete lockdown willen vermijden zal IEDEREEN zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Het pamperen van het zogenaamd ‘niet weten en/of begrijpen’ moet nu maar eens DRINGEND ophouden !! Strenge controles en onmiddellijke boetes zijn aan de orde.

Standaard

Een gedachte over “Het is nog niet gedaan…

  1. Roman zegt:

    Veel mensen kennen uw verhaal André. Maar niemand doet er iets aan. Het zijn niet alleen kleurlingen of jeugd. Ook oudere mensen zijn koppig. Gisteren zag ik een foto van een minister van gezondheid met zijn masker onder zijn neus. Dat werk toch niet als voorbeeld functie. Uiteindelijk kun je stellen dat dit potentionele moordenaars zijn. Mensen met minder goede gezondheid krijgen daardoor problemen Ze beseffen de waarde van het leven niet.

    Like

Reacties zijn gesloten.