Geen categorie

Falend beleid

Minister Frank Vandenbroucke vandaag  inzake Corona : In Brussel en Wallonië stevenen we af op een tsunami, waarbij we de controle verliezen.

Meer dan ooit is dit een gevolg van een falend beleid in Brussel hoofdstad en vooral ook in het Brusselse gewest. Het is hier dat het aantal besmettingen sinds augustus permanent is gestegen.

Maar eerlijk gezegd, het is niet zozeer een falend beleid…want eigenlijk is er helemaal géén sprake van een beleid in de coronacontext.

Je moet maar eens de naam van de Brusselse -Ecolo/groen- gezondheidsminister Alain Maron intikken in het zoekvenster van enkele kranten en bij Bruzz.be. Als je dan de tijdlijn volgt vanaf einde juli tot  nu kom je tot ontzettende vaststellingen.

Ik ga die tijdlijn niet helemaal weergeven (je kan het immers allemaal zelf nalezen) maar beperk me tot enkele markante zaken.

Op 29 juli legde Gouverneur Berx, drastische corona-maatregelen -avondklok inbegrepen- op voor de hele provincie Antwerpen. Een dag later verklaarde Maron daarover wat Brussel betreft dat een avondklok niet aan de orde was.

4/8/2020 : Brusselse gemeenten hebben inzicht in coronaclusters op wijkniveau

25/8/20 slechts 40% Brusselse terugkeerders uit rode zonde (tenminste zij  die ook het formulier invulden) laat zich testen

26/8/20 Covid-debat in Brussels parlement. Maron laat verstaan dat er niet meteen drastisch nieuwe maatregelen aankomen

27/8/20 VUB-professor Dirk Devroey adviseert de Brusselse regering een tandje bij te steken in de communicatie en in te zetten op goede bewustmaking van de gevaren van Covid 19…Helaas, de Brusselse regering zet dat tandje-bij voorlopig NIET aan de agenda.

15/9/20 randgemeenten -bij monde van Vilvoordse burgemeester Bonte, eisen overleg en informatie van Brussel (se gewest). Cijfers Vilvoorde stijgen wegens invloed uit Brussel

17/9/20 extra maatregelen zijn nog niet aan de orde, aldus het kabinet Vervoort, Minister-President

22/9/20 Brussels parlement stemt (dan al…) in met samenwerkingsakkoord databanken contactopsporing

25/9/20 En als klap op de vuurpijl, midden een ondertussen enorm aangezwollen besmettingsgraad wegens een zeer zwaar toegeslagen tweede coronagolf, beslist het Brussels parlement op 25/9/20 tot de installatie van een corona-commissie, om te onderzoeken wat er is misgelopen in de …eerste coronagolf

Uiteraard heeft het coronavirus al die tijd ongestoord en onbeperkt zijn gang kunnen gaan. In Brussel en het gewest…Via de werkplaatsen, via de familiale clusters, feestjes en onbeperkte samenkomsten, via het openbaar vervoer, via het waterpijp-lurkende volk in de shishabars, cafés, koffiehuizen, via het toerisme enz. …

Maar…het verhaal is hiermee niet helemaal ten einde. Op 16/10 doet Ecolo/groen, gezondheidsminister (??) Maron niet alleen een oerdomme maar vooral een gevaarlijks uitspraak : “Het mag niet de bedoeling zijn om het aantal coronatests te verhogen, enkel en alleen om ze te verhogen. Dezelfde persoon meermaals testen zet de testcentra onnodig onder druk. Bovendien is er een impact op het milieu. Denk eens aan die grote berg afval.” https://www.hln.be/brussel/te-veel-testen-heeft-ook-impact-op-het-milieu-brusselse-minister-van-volksgezondheid-kop-van-jut-na-ongelukkige-uitspraak~a9ef8fe2/

Hoe kon het allemaal zo fout gaan ?

“De coronacijfers van onze hoofdstad zijn bij de top van Europa. De strengere maatregelen kwamen ruim laat, luidt de kritiek. Net zoals bij de terreurgolf blijkt het beleid in Brussel eerder te improviseren dan uit te blinken in slagkracht. Hoe kon het zo fout gaan? “Bij elke crisis duikt hetzelfde probleem op: niemand weet er wie de lijnen uitzet.” https://www.hln.be/binnenland/hoe-kon-het-zo-fout-gaan-in-brussel-het-is-niet-duidelijk-wie-er-de-baas-is~a3e220ee/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

(achter betaalmuur)

Standaard