Geen categorie

Niet in verhouding*

Cafe Leffe Turnhout - Home | Facebook

Voor de derde keer dit jaar worden de horeca-uitbaters in onze provincie gepakt ! Los van de belangrijke sociale rol die deze sector vervult, zal dit ongetwijfeld uitmonden in vele persoonlijke drama’s.

Horeca disproportioneel* getroffen

De eerste vraag die ik stel : kon deze horecasluiting nu worden vermeden ? Mijn antwoord daarop is ja, indien de politieke leiders van het Brusselse en het Waalse gewest veel eerder en harder hadden ingegrepen toen zowat een maand geleden het aantal besmettingen daar exponentieel begon te stijgen…

Daardoor kon, via de werkplaatsen, horeca, familiale en sociale contacten zonder beperking, openbaar vervoer, toerisme enz. … het virus onbeperkt en -letterlijk- grenzeloos zijn gang gaan. Ook richting Vlaanderen. En nee, je hoeft me niet te beschuldigen van anti Brusselse of Waalse gevoelens. Je moet enkel realistisch genoeg zijn om de cijfers niet te ontkennen.

https://www.hln.be/binnenland/in-kaart-steeds-dramatischere-cijfers-in-luik-elke-dag-meer-dan-1-200-nieuwe-besmettingen-erbij-bekijk-hier-de-situatie-in-uw-gemeente-en-provincie~aea1699e/

Steun noodzakelijk

Behalve de volledige en/of vervroegde sluitingen van de horeca hebben zij ook nog alle evenementen, kermissen enz. moeten missen. Dus ja, steunmaatregelen zijn op zijn plaats. Niet zo lineair als bij de volledige lock down. Men  moet nu zeker fijnmaziger tewerk gaan.

Moet die steun dan allemaal weer van de belastingbetaler komen ? Nee, er zijn wat dat betreft zeker alternatieven mogelijk.

Zo zijn er tot op vandaag nog heel wat groepen in de samenleving die nog géén enkele eurocent schade hebben geleden omwille van corona. Te beginnen bij de groepen die ook nog géén half uur hun zaak hebben moeten sluiten.

De bakkers, beenhouwers, voedingswinkels…en de supermarkten. Die supermarkten konden zelfs, dank zij Corona, hun omzet/winst/prijzen ferm verhogen.

Een coronataks voor die supermarkten zou zeker op zijn plaats zijn.

De ambtenaren die nog géén eurocent schade hebben geleden. En ook ikzelf als gepensioneerde heb nog geen financiële schade gehad. Wel, zoals veel andere mensen wellicht, heel veel sociale en familiale contacten/feestjes moeten missen !

En dan zijn er ook nog de vet-overbetaalde topvoetballers, die nog géén eurocent hebben ingeleverd. Juist in die groep zijn dan ook nog erg gunstige RSZ-regelingen van toepassing.

Toch ook even vermelden dat door de sluiting van de horeca, ook het shopping-gebeuren zal te maken krijgen met collateral damage (nevenschade) Immers kan  je tijdens of na het shoppen niet nog een koffietje, een snack of lunch gebruiken, bovendien kan je ook nergens terecht voor een toiletbezoek…

Mits een doordacht beleid, kan deze regering zeker wel een deel van de ondersteuningskosten in de Horeca recupereren, zonder dat de belastingbetaler ervoor opdraait !!

Of ben ik nu te optimistisch ?!

Standaard

3 gedachtes over “Niet in verhouding*

  1. Roman zegt:

    om nog maar te zwijgen over de beloofde premie in de zorg waar mijn vrouw nog altijd geen euro van gezien heeft. Beloven, beloven, beloven…

    Like

Reacties zijn gesloten.