Geen categorie

Opsluiten

Engelse stad Leicester moet opnieuw in lockdown - Medi-Sfeer

Steeds meer gaan de politieke en virologische gedachten naar een nieuwe lock down. Eenzelfde algemene lockdown, als deze in het voorjaar ? Dat kunnen noch de economie van ons land, noch zijn inwoners, aan.

Voor mij kan het ook niet zijn dat men voor het ganse land dezelfde, lineaire maatregelen neemt. Men moet, rekening houdende met de besmettingscijfers fijnmaziger tewerk gaan.

Laat me even enkele zaken onder de loep nemen.

Vlaanderen heeft destijds een peperdure contact-tracing op poten gezet. Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit hele gedoe nog maar weinig aarde aan de dijk heeft gezet.

Toen Gouverneur Cathy Berx een avondklok oplegde in de ganse provincie Antwerpen, op aangeven van de nationale veiligheidsraad, hebben zij en de lokale burgemeesters,  hard op de tafel geklopt.

Vooral om van sciensano gedaan te krijgen dat de besmettingen nauwkeuriger in beeld werden gebracht. Als gevolg daarvan kon men meerdere clusters, vooral familiale en cultuurgebonden, in kaart brengen.

Blind varen is gevaarlijk

Brussel is al enige tijd uitgegroeid tot  de coronahotspot van België. Het aantal nieuwe besmettingen per week ligt in het Brussels Gewest ruim drie keer zo hoog als tijdens de zomerpiek in Antwerpen. De Brusselse burgemeesters moeten de coronapandemie te lijf met uiterst beperkte da ta. Gedetailleerde info over welke wijken of leeftijdsgroepen het zwaarst getroffen zijn, bereikt hen niet. Dat dreigt nog enkele weken te duren. Opmerkelijk, dat wel. want zulke data zijn in Vlaanderen al twee maanden beschikbaar. Ze lieten toe in augustus een socio-economische analyse te maken die leerde dat het virus vooral in arme wijken oprukt

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/brussel/brusselse-burgemeesters-varen-blind-in-coronastorm/10257234.html

Meer dan Brussel

Maar er is meer aan de hand. Heel veel mensen zouden van de nodige informatie verstoken blijven ?! Of is het eerder zo dat ze die informatie niet (willen) begrijpen. Is er niet te veel laksheid ontstaan wat het correct dragen van het mond-neuskapje betreft. Wat het bewaren van de 1,5 meter afstand betreft. Wat het feesten en fuiven betreft, wat de veel te grote bubbel betreft, enz …

Als we de huidige kaart van België bekijken blijkt dat, naast het Brusselse gewest, bijna gans Wallonië donkerrood kleurt.

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/in-kaart-gemiddeld-meer-dan-750-besmettingen-per-dag-in-brussel-nog-amper-2-gemeenten-coronavrij-bekijk-hier-de-situatie-in-uw-regio~aea1699e/

Brussels gewest en taalgrens als barrière

Het Brusselse gewest en de taalgrens moeten als het ware ook de grens vormen van de strenge en minder strenge ‘opsluiting’ (lock down) Wie het rapport (11/10) van Sciensano doorneemt zal het wellicht met me eens zijn !

Verder ook nog dit : ik ken enkele mensen die een coronatest hebben laten uitvoeren. Is het nu echt normaal dat zij twee dagen moeten wachten op de resultaten hiervan ? Want ondertussen moeten betrokkenen en hun gezin wel in quarantaine…

In onze buurlanden zijn al miljoenen van de snelle coronatesten besteld. Het resultaat van deze test is na 15 minuten bekend. Alhoewel de WHO al 120 miljoen van deze testen bestelde…blijft België wachten. Op Godot of op de duiven die niet worden gelost ??

https://www.demorgen.be/nieuws/wereldwijde-stormloop-op-snelle-coronatesten-maar-belgie-wacht~b467a8157/

https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/coronavirus

Standaard