Geen categorie

Gevaarlijk verwarrend

Wij wonen in de Emiel Verreesstraat. Als we met de auto weggaan, MOETEN wij altijd het kruispunt met de Kruishuisstraat passeren. Dit is een gevaarlijk kruispunt wat bovendien de voorrang aan rechts geniet.

Maar voor wie uit de Kruishuisstraat richting Patriottenstraat wil rijden is het niet zo goed zichtbaar dat men een kruispunt nadert waar ze voorrang aan rechts moeten verlenen.

Al enkele jaren geleden heb ik aan mobiliteitsschepen Boogers en zijn diensten gevraagd om zowel met het verkeersbord B17 (Kruispunt waar de voorrang aan rechts geldt.) als hetzelfde teken op de weg geschilderd, dit kruispunt zichtbaarder te maken.

Helaas dachten ze op de diensten dat ik het verkeersreglement niet kende en stuurden ze me als antwoord dat niet alle kruispunten waar de voorrang aan rechts geldig is, met verkeersborden moeten worden aangeduid. Dat wist ik dus zelf ook wel. Maar dit antwoord bracht alvast géén oplossing voor een gevaarlijke situatie…

Maar als je aan het ene kruispunt in een straat WEL de borden aanbrengt en aan het andere kruispunt NIET, dan creëer je toch een gevaarlijke verwarring.

Want wie vanuit de Kruishuisstraat de Patriottenstraat nadert, heeft wel degelijk het verkeersbord B17 + schildering op zijn weg. Een ander -slecht- voorbeeld is de Patriottenstraat. Komende vanaf de spoorwegovergang heb je aan de rechterkant de Rivierstraat. Zonder enige aanduiding van de voorrang. Alhoewel er in principe géén auto’s uit deze straat de Patriottenstraat mogen inrijden, is dat wel het geval voor fietsers die OOK voorrang van rechts hebben.

Het volgende kruispunt met voorrang van rechts is de Jan Breydelstraat waar dan weer wel de nodige signalisatie is aangebracht, net als aan de kruising met de Kruisbergstraat.

Komende uit de Rubensstraat kom je eerst het drukke en moeilijk overzichtelijke, kruispunt met de Korte Vianenstraat tegen, zonder enige aanduiding dat daar ook de voorrang aan rechts geldig is.

Een beetje verder is het kruispunt met de Kruishuisstraat dan weer wel uitgerust met de nodige signalisatie om 100 meter verder vast te stellen dat het kruispunt met de Lokerenschuif (nieuw en slecht zichtbaar) dan weer elke signalisatie mist…

Dit voorbeeld is exemplarisch voor heel wat meer straten in Turnhout. Het ene kruispunt WEL voorzien van de juiste signalisatie en het andere dan weer NIET.

Ik stel voor dat in onze stad eens een inventaris zou worden gemaakt van waar wel of niet de nodige verkeersborden -tekens inzake voorrang aan rechts zijn voorzien.

Met de florissante schuldgraad en het wegwerken van de begrotingsfout van 26 miljoen, moet het toch wel kunnen om wat potten witte verf en de nodige verkeersborden aan te schaffen.

Dat lijkt me slechts een kleine prijs om de verkeersveiligheid in onze stad te vergroten en de bestaande -gevaarlijke- verwarringen weg te werken.

Standaard

5 gedachtes over “Gevaarlijk verwarrend

 1. Roman zegt:

  Ik kan goed begrijpen dat je er u dik in maakt. Zo zijn er meer situaties Dre.

  Einde Ieperstraat- Vuurkruisenstraat komt een fietspad van de ring uit in een scherpe bocht van de rijweg in tegenovergestelde richting. Meermaals dat auto’s moeten stoppen voor deze spookrijfietsers. Dus een gevaarlijke situatie.

  Fietsers die tegenovergesteld het fietspad oprijden komen dan weer in tegengestelde rijrichting van de ring. Wat volgens de politie ook niet mag.
  Wie maakt deze gevaarlijke situaties eigenlijk?

  Like

 2. Devolder zegt:

  De 4 straten die van de meirstraat in de dreef uitkomen hebben voorrang van rechts maar 8 van de 10 bestuurders in de dreef denkt daar anders over en steken zelfs de bekende middenvinger uit en luid toeteren,er rijden dagelijks schoolgaande kinderen met de fiets naar st. Viktor school wat enorm veel risico’s meebrengt aub doe daar eens wat aan!

  Like

  • Ook dit voorbeeld illustreert niet enkel een verwarrende, maar vooral ook een gevaarlijke situatie. Mijn boodschap is dan ook duidelijk : breng eenvormigheid in deze wirwar, waar het ene kruispunt wel en het andere dan weer niet is voorzien van de nodige signalisatie…

   Like

 3. Driesen tinny zegt:

  De situatie Merodelei en victoriestraat? Je komt uit de victoriestraat ? Iedereen komende uit de Merodelei enkel fietsers en bussen rijden rechtdoor in de gasthuisstraat zonder te kijken en te stoppen? En ja zo zijn er vele situatie verkeersregels en borden kennis ervan ver te zoeken 😊

  Like

Reacties zijn gesloten.