Geen categorie

Halve waarheden

DVZ verzuipt in het werk door nieuwe Europese regel | Binnenland | Nieuws |  HLN

Halve waarheden zijn en blijven voor mij hele leugens. Hij of zij die er gebruik van maakt is wat mij betreft dan ook een leugenaar.

Zo ook in de politieke discussie over het naar ons land halen van vluchtelingen uit het afgestookte kamp Moria op Lesbos.

Toen Maggie De Block bekend maakte dat ons land 12 niet-begeleide-minderjarigen zou laten overkomen werden de pro-migratie-duivels bij SP.a en Groen langs alle kanten ontbonden.

Dat er onvoldoende opname­capaciteit zou zijn, betwist De Vriendt. (Groen) ‘Die is er bij mijn weten voldoende, daar ligt het probleem niet.’ Ook Kamerlid Ben Segers, de migratie-expert van de SP.A, deelt die inschatting. Zo stelden deze heren in DS van 16/9 ll.

Dat blijkt echter bij nader inzien absoluut niet te kloppen. Om te beginnen vermelden zij niet dat er ook in augustus al 18 niet-begeleide-minderjarigen vanuit Griekenland naar ons land zijn gekomen.

Maar bovendien is er de al veel langer lopende en steeds stijgende problematiek van niet begeleide minderjarige Afghanen.

In DS van 22/9 ll lezen we onder de titel “België, de place to be voor niet-begeleide Afghaanse tieners” ondermeer het volgende :

 De voorbije weken merken de asieldiensten een opmerkelijke toename van asielzoekers die verklaren dat ze een niet-begeleide minderjarige zijn. Het gaat vooral om tieners van 14 tot 17 jaar oud uit Afghanistan.

Maandagochtend, Klein Kasteeltje Brussel, 8.30 uur. Zes Afghaanse niet-begeleide minderjarigen zijn naar het aanmeldcentrum gekomen om asiel aan te vragen. ‘Het is een kalme ochtend’, zegt directrice Isabelle Plumat. ‘Op andere maan­dagen hebben we al meer minderjarigen moeten registreren, soms wel twintig. In de loop van de dag kunnen er altijd nog meer komen. Soms worden ze na een signalement door de politie naar hier ­gebracht.’

Even later wijst Plumat naar een Afghaanse familie met vier kinderen die op de stoep staat te wachten. ‘We dachten eerst dat het een gezin was, maar het blijkt te gaan om een oom met zijn vier neefjes. Wettelijk moeten we die kinderen als niet-begeleide minderjarige ­registreren.’ De jongsten zijn 12, de anderen ongeveer 16 jaar.

U zal het met mij eens zijn beste lezers, dat het begrip toestroom van niet-begeleide minderjarigen, vooral uit Afghanistan hier zeker van toepassing is.

En in tegenstelling tot wat Groene De Vriendt enkele dagen eerder beweerde, is er wel degelijk een probleem van opnamecapaciteit. Immers zo stellen de asieldiensten :  “De observatie- en ­oriëntatiecentra voor niet-begeleide minderjarigen, waar ze de eerste twee weken worden opgevangen, zitten compleet vol.”

Een economisch model

Afghanistan staat op nummer één bij de landen van herkomst van asielzoekers. België blijkt een trekpleister voor niet-begeleide Afghaanse tieners. ‘Het aantal Afghaanse jongeren onderweg is onvoorstelbaar hoog’, zegt commissaris-generaal voor de vluchtelingen Dirk Van den Bulck in De Standaard. ‘Het is bijna een economisch model geworden om een of meer kinderen naar het Midden-Oosten en West-Europa te sturen, niet altijd met gezinshereniging als doel, (veelal echter wel nvdr) maar om een kostwinner te hebben.’ Zo staat te lezen in De Tijd van 24/9 ll

Het zou een goede zaak zijn als politici zich beter en meer zouden verdiepen in dossiers als deze van de asielproblematiek

Dan hoeven ze zich niet langer te bedienen van halve waarheden of zelfs hele leugens om de bevolking om de tuin te leiden.

Bovendien en niet in het minst : moeten wij ons land en al zijn sociale voorzieningen zomaar blijven openstellen voor dergelijke economische modellen.  Of is de actie van het ACV, de sociale zekerheid is van ons maar om te lachen ??!!

Bronnen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200915_97748516 (betaalmuur)

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200921_97578248?utm_source=standaard&utm_medium=social&utm_campaign=send-to-a-friend  (betaalmuur)

https://www.tijd.be/opinie/column/amerika-s-langste-oorlog/10253409

Standaard

2 gedachtes over “Halve waarheden

Reacties zijn gesloten.