Geen categorie

Acht keer beroofd/overvallen.

Overvallers worden gemiddeld steeds jonger en gewelddadiger -  BeveiligingNieuws

Turnhout : vrijdagmorgen 18 september 2020

En die achtste keer waren het zelfs vier gewapende overvallers, die de uit Afghanistan afkomstige Gholam Bahaoddin toetakelden èn voor 10.000 € beroofden.

Het slachtoffer aan het woord

“Deze keer ging het om jongeren met een zwarte huidskleur met een Surinaams accent”, vertelt de uitbater. “Het is ongelooflijk dat de dader van de overval van oktober vorig jaar maar een werkstraf heeft gekregen terwijl het Openbaar Ministerie 26 maanden cel had geëist. Het is goed mogelijk dat twee van de vier overvallers van vandaag dezelfde personen als toen waren. Het gerecht moet hen strenger bestraffen of hen terugsturen naar het land van herkomst.” zo lezen we in GVA

“Maar ergens zou de politie toch wel wat meer mogen patrouilleren. Zeker in deze winkelstraten. De daders weten ook dat ze gemakkelijk kunnen ontkomen. Turnhout is toch hard veranderd. Ik heb echt het gevoel dat de criminaliteit in de stad toch wel fors toeneemt.” Aldus Gholan in HLN.

Hopelijk kunnen deze daders snel worden gevonden. En komen ze er best weer niet vanaf met een lichte werkstraf !!

Criminaliteit daalde licht in 2019

Vorig jaar werden door de politie 3.968 (2018=4083) criminele feiten geregistreerd in Turnhout (=pleegplaats) goed voor 8,823 per 100 inwoners. Deze cijfers vertegenwoordigen zowat 55% van alle criminele feiten in de politiezone. In deze zone telt Turnhout 44.520 inwoners en de andere 6 gemeenten v/d zone samen = 81.692

Hoger-lager

Is de criminaliteit in Turnhout hoger of lager dan in andere centrumsteden In het lijstje van die 13 Vlaamse centrumsteden staat Turnhout op plaats 9. Een stad als Brugge, waar jaarlijks zowat 10 miljoen toeristen over de vloer komen scoort  -8,902/100-   amper hoger dan onze stad. Oostende, waar behalve vele miljoenen toeristen, in het seizoen het bevolkingsaantal toeneemt  met enkele duizenden 2e  verblijvers, telde 10,675 criminele feiten per 100 inwoners. En Leuven -studentenstad bij uitstek- staat op nummer 1 met 13,750/100. Gevolgd door Gent (12.281) en Antwerpen (12,O75) op de 3e plaats

Dus ja, het antwoord op de vraag is dat de criminaliteit in Turnhout toch wel erg hoog ligt.

Om volledig te zijn geef ik ook de cijfers mee van 4 andere steden in onze regio met een centrumfunctie zoals : Herentals -5,655/100-;   Mol -5,127/100-   Hoogstraten -5,526/100-   en Geel met 5,5421/100.

Conclusies

  1. Er is een daling van het aantal feiten in onze stad, in absolute cijfers van 115 feiten. In % uitgedrukt is het -3%
  2. Bij de vergelijking met de centrumsteden moet je zeker ook rekening houden met de parameter van het aantal toeristen wat er over de vloer komt.
  3. In dat opzicht scoort Turnhout toch wel redelijk hoog
  4. Onze stad heeft nood aan een degelijk uitgewerkt veiligheidsplan waarin de verantwoordelijkheid van en de opvolging door  alle betrokken partijen -politie, parket, justitie èn welzijnssector-  duidelijk moet worden ingevuld. Wat criminaliteit betreft mogen alle pamperfabrieken zo stilaan wel gesloten worden…
Standaard

Een gedachte over “Acht keer beroofd/overvallen.

  1. Willy zegt:

    Zelfde mening als vele andere, Turnhout is een onveilige stad en ik zal er zeker niet komen wanneer ik er niet moet zijn, België moet strenger en harder straffen en criminelen durven uitwijzen in plaats van bepamperen.

    Like

Reacties zijn gesloten.