Geen categorie

Een Griekse tragedie ?

Serie branden in kamp Moria: 'Een exodus aan mensen die de vlammenzee  ontvluchtten' | De Volkskrant

De brand in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos is niet enkel een Griekse tragedie. Het toont nog maar eens aan -ten overvloede zelfs- dat er nog steeds géén deugdelijke aanpak is van de vluchtelingenproblematiek, binnen Europa

België toont de zich bereid om 12 niet-begeleide minderjarigen uit het vluchtelingenkamp Moria op te vangen.  Volgens MO-magazine, zijn het er 18. Daarnaast is ons land ook bereid om 150 ‘kwetsbare asielzoekers’ van Griekenland over te nemen. https://www.mo.be/nieuws/maken-belgische-steden-het-verschil-de-opvang-van-vluchtelingen-uit-de-griekse-kampen

Allemaal te veel volgens de ene, schandalig veel te weinig volgens de andere…

Er zijn ook al een aantal steden die hebben aangeboden om enkele vluchtelingen op te vangen. Zo in het Gent van de uiterst progressieve burgemeester De Clerck, ook in Brugge waar CD&V’er Dirk De Fauw de plak zwaait en ook Deinze ziet de mogelijkheid om één of twee gezinnen op te nemen, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). Zowel in Deinze als in het vroegere Nevele werden in het verleden al vluchtelingen opgevangen. 

Deze ferme houding van genoemde steden zou ook enkele Turnhoutenaren en/of organisaties op ideeën kunnen brengen. Want ook Turnhout profileert zich al enkele jaren als een erg gastvrije stad voor vluchtelingen.

Maar in veel grotere mate dan wel, dan de drie genoemde steden die nu hun plannen fier aan de pers meedelen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200918_93827320

Daarom is het goed om even wat context mee te geven over welke stad reeds wat doet inzake vluchtelingen.

Zo woonden,  einde januari 2019, -1.928- erkende vluchtelingen in Gent. Of  7,41 per 1.000 inwoners. Gent is een stad met ruim 260.000 inwoners.

Op datzelfde tijdstip woonden er in Brugge -587- erkende vluchtelingen, of 4,96 per duizend inwoners. Brugge heeft 118.000 inwoners.

Deinze dan weer telde 180 erkende vluchtelingen in zijn bevolking, of  4,16 per duizend. Deinze heeft ruim 43.000 inwoners

Turnhout telde einde januari 2019 maar liefst -690- erkende vluchtelingen, goed voor 15,63 per duizend. Einde 2018 hadden we in Turnhout  44.136 inwoners.

Ik kan mij, met deze cijfers best wel indenken dat een stad als Gent of Brugge, een extra inspanning kan doen. Of dat Deinze wel één of twee gezinnen kan opvangen.

Maar tegelijk tonen deze cijfers ook duidelijk aan  dat Turnhout al enorm veel inspanningen heeft geleverd en al veel meer dan gemiddeld, erkende asielzoekers op zijn grondgebied heeft.

Laat nu maar de eer van opvang van enkele vluchtelingen uit Griekenland aan andere (centrum)steden.

Standaard