Geen categorie

Een huilebalk

Dirk de Kort | Wat deed de CD&V fractie in het Vlaams Parlement?

De sociale media-taal is niet altijd een beleefd onderonsje. Integendeel zijn het zelfs (te) vaak ordinaire scheldpartijen en racistische beledigingen. Zelf doe ik daar niet aan mee. En wie denkt dat op mijn facebook-account te moeten doen, zal niet enkel worden terechtgewezen, maar bij herhaling ook geblokkeerd.

Maar sociale media is wel onderworpen aan het begrip van wederkerigheid. Dit in tegenstelling tot de reguliere media. En dat begrip wederkerigheid is niet altijd even aangenaam, of beleefd, en te vaak ook nog racistisch.

Maar tegelijk ben ik ook van mening dat wie als politicus/politica zijn of haar ideeën via twitter of facebook, of…kond doet, zich mag verwachten aan een weerbots.

Geen huilebalk willen zijn...

Sihame El Kaouakibi is een jonge politica, Vlaams parlementslid, verkozen voor Open VLD, maar het is ook bekend, dat ze niet altijd die partij-lijn volgt. Sihame is ook iemand van vreemde origine en wellicht supergevoelig aan zowel de erg zware racistische, als naar mogelijk racisme neigende reacties.

Recent kreeg ze zo weer heel wat bagger over haar heen. De aanleiding: ze had de beslissing van Facebook en Instagram om afbeeldingen van Zwarte Piet te bannen toegejuicht.

Haar mening uiten, dat moet kunnen uiteraard. Maar tegelijk vermoed ik ook dat ze te weinig heeft ingeschat hoe supergevoelig dat thema in Vlaanderen wel ligt. Maar hoe gevoelig dan ook -volgens mij bovendien een terechte gevoeligheid- dat kan noch mag een excuus zijn om haar racistische reacties toe te sturen.

if you can’t stand the heat, get out of the kitchen 

Wat ik me wel afvraag is waarom Sihame al (minstens) twee keer is gaan uithuilen bij De Morgen, over die racistische bagger. Politici -man of vrouw- die zich groot en stoer genoeg achten, om op sociale media, een discussie over gevoelige onderwerpen te starten, moeten ook voorbereid zijn op de weerbots. Dan weet je ook dat je bij wijze van spreken aan politiek poken, ja zelfs uitlokken doet. Daarna gaan uithuilen bij DM, komt zijn of haar geloofwaardigheid niet ten goede. Dan lijkt het wel of je een huilebalk* bent. Eentje die in elke Vlaming een extreem-rechtse racist ziet. Bovendien cultiveer je zo een totaal verkeerd beeld van en voor ruim 6,5 miljoen Vlamingen. Bovendien staat de krant De Morgen erom bekend om die Vlaming maar al te graag en al te veel, als extreem, racistisch en nationalistisch weg te zetten.

Maar nogmaals, dat is geen vergoelijken van dwaze racistische en/of beledigende reacties.

Ik wens Sihame El Kaouakibi nog een stevige politieke carriëre. Bijt van je af als je die dwaze reacties krijgt. Geef hen lik op stuk en zet hen met een antwoord netjes op hun plaats. Maar doe dat dan ook twittergewijs. Dan haken ze wel af, zoniet blokkeer deze dwazerikken dan toch gewoon !

https://www.demorgen.be/nieuws/sihame-el-kaouakibi-we-moeten-seksisme-op-dezelfde-manier-vervolgen-als-racisme~b3722b73/

https://www.demorgen.be/nieuws/sihame-el-kaouakibi-na-racistische-reacties-op-zwarte-piet-tweet-het-wordt-steeds-erger~b60e4b5c/

*https://www.ensie.nl/synoniemen/huilebalk

Standaard

2 gedachtes over “Een huilebalk

Reacties zijn gesloten.