Geen categorie

Elk leven doet er toe

Kan geweld, door de politie, bij een arrestatie, eigenlijk geoorloofd zijn? In bepaalde omstandigheden zeker wel. Was het gebruikte geweld bij de arrestatie van de zwarte man, Floyd buiten alle proportie . Ongetwijfeld en absoluut wel. Zelfs zodanig dat het een regelrechte moord werd.

Is het protest tegen deze daad gerechtvaardigd dan ? Ongetwijfeld en absoluut zeker. Maar, zoals wel vaker bij dergelijke gebeurtenissen, werd het protest vanaf dag een gekaapt door relschoppers, plunderaars en brandstichters. Ondanks de oproep van familieleden van Floyd. Het valt perfect te vergelijken met hoe het protest van de gele hesjes gekaapt werd in Frankrijk.

Ook bij ons wil Jessika Schoors van groen, dit protest kapen. Maar haar motieven zijn niet echt zuiver te noemen. Zij begint haar pleidooi in Knack met de dood van Adil en het oplaaiende hoofddoekendebat erbij te sleuren.

Goed om weten is dat Adil met zijn scooter wegvluchtte van een politiecontrole en daarbij zichzelf te pletter reed. En wat het hoofddoekendebat te maken heeft met de gewelddadige dood van Floyd ? God of Schoors zelf mag het weten…

Er vallen elke dag slachtoffers van blind geweld. Zoals bijvoorbeeld ingevolge terreur. Ongeacht de bron van terreur. Ongeacht ook de kleur of afkomst van de slachtoffers. En ja we moeten we ons tegen elke vorm van geweld verzetten. Ook als dat is om racistische redenen.

Maar dan wel omdat elk leven er toe doet. All lives matter, dus zowel die van zwarten als blanken of eender welke kleur. Onder die vlag, dat ELK leven ertoe doet, wil ik wel op straat komen !!

Standaard