Geen categorie

Brandend asielcentrum

In de nacht van 10 op 11 november 2019 stond een gebouw in Bilzen in lichterlaaie. Dit gebouw, wat vroeger een woonzorgcentrum was, zou half december opengaan als opvangcentrum voor asielzoekers.

De eerste brandweerploegen die arriveerden stelden onmiddelijk (in)braaksporen vast. En de polite bevestigde al snel de brandstichting. Zowat iedereen legde inzake deze brandstichting de link naar de ontevredenheid en protesten van ondermeer Vlaams Belang over dit asielcentrum.

Voor velen, zoals groen, kon het niet anders of de dader(s) komt uit extreem-rechtse hoek. Er was volgens hen geen sprake van wapenstilstand.
In de dagen na deze zware feiten verschenen allerlei berichten en beschuldigingen in de media. Een bloemlezing : Het vermoeden wordt steeds groter dat het niet om een impulsieve kwajongensstreek gaat, maar een goed voorbereide actie. Het onderzoek draait al sinds maandag op volle toeren. (HLN 13/11/19)

Een dag later, op 14/11/19 wist TVL dan weer : Het onderzoek naar de brandstichting in het asielcentrum in Bilzen heeft meerdere concrete sporen opgeleverd. Dat heeft onze redactie vernomen uit goede bron. De politie is verdachten op het spoor al spreken onze bronnen liever over persons of interest.

Terreurdaad


‘De veiligheidsdiensten vrezen al langer voor extreemrechts geweld en terreur, meer dan de politiek’, zegt emeritus hoogleraar Rik Coolsaet. ‘Of de brand in Bilzen een daad van terrorisme is, hangt af van het motief van de dader. Maar het ligt voor de hand.’


Bart wil beter samenleven

Nadat Bart Somers, door hemzelf benoemd als minister van samenleving, het VB de levieten had gelezen -ei zo na beschuldigde hij deze partij ervan dat zijzelf de brand zouden hebben gesticht-werd het ijzig stil rond dit dossier.


Nevenonderzoek

Maar er werd behalve onderzoek naar de mogelijke brandstichter(s) ook een ander onderzoek geopend. Zo besliste het parket, daags na de brand al, om ook een onderzoek te openen naar de vele racistische commentaren. Daders riskeren een celstraf en een geldboete. Mar ook daarover hebben we ondertussen niets meer vernomen.


Na dat op 21 januari ll een bootje met 14 vluchtelingen kapseisde voor de kust van De Panne, werd ook een gelijkaardig onderzoek opgestart. De federale politie heeft negen mensen kunnen identificeren die racistische commentaren postten op Facebook naar aanleiding van het gekapseisde bootje met veertien transmigranten voor de kust van De Panne (HLN 30/5/20)


Wat is de stand van het onderzoek, 6 maanden later


Er is ondertussen ruim een half jaar verlopen na deze laffe brandstichting. Want dat is het gewoon, in welke omstandigheden of om welke redenen dan ook : een brandstichting is altijd laf en vooral misdadig !

Dat deze brand de gemoederen beroerde en veel ruimer dan in Bilzen en omgeving is wel duidelijk. Enige communicatie over de stand van zaken in het onderzoek zou niet misplaatst zijn !!

Standaard