Geen categorie

Geen rook om je hoofd

Het ziet er steeds meer naar uit dat een heropening van de horeca, zich in de eerste plaats zal afspelen op de terrassen. Volgens Het Laatste Nieuws wordt Vlaanderen één groot terras.

Safety first

Dat alle mogelijke maatregelen moeten worden getroffen om ons te beschermen tegen Corona is duidelijk. Meer plaats voor terrassen kan er zeker toe bijdragen dat mensen sneller geneigd zullen zijn om na heropening een terrasje te doen.

De rook om ons hoofd doen verdwijnen

Maar wat met het aspect van roken op die terrassen. Om te beginnen stel ik me de vraag in hoeverre uitgeademde sigarettenrook (die via de longen en de luchtwegen passeert) al dan niet covid 19 gevaarlijk is ?!

Maar het is hoe dan ook niet aangenaam als je bij het nuttigen van een snack of het drinken van een koffie, omringd bent door rokers. Wij zoeken altijd naar een plaatsje waar we er zo min mogelijk last van kunnen hebben. Vaak betekent dat dan ook dat we beter binnen gaan zitten dan op het terras. Maar net dat binnen gaan zitten schrikt ons nu nog een beetje af.

De forcing voeren

Is het nu het moment om de forcing te voeren om ook de terrassen rookvrij te maken ?! Ja, als het effectief zo is dat de gezondheid van eenieder primeert. Nee, als je weet dat er nu al flink wat -financiële en materiële- inspanningen zullen moeten worden geleverd door de horecauitbaters.

Dus nee, ik pleit niet om die bazooka nu in te zetten. Het zou trouwens best wel eens kunnen zijn dat de sector dan een bazooka tegen mij zou inzetten. Maar ik durf wel pleiten voor het rookvrij maken van een gedeelte van de terrassen. Dat zou het leven in het nieuwe normaal voor iedereen veraangenamen. En waarom zouden (lokale) overheden hiertoe geen financiële impuls kunnen geven ?

Tot slot dit goede voorbeeld : Café Anvers in Tilburg, waar we ook wel eens passeren, heeft al 5 jaar een deel van het terras rookvrij gemaakt. Voor mensen, die zoals ik, een beetje astmatisch zijn, is het een echte verademing

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2135420/uniek-sigaretten-verbannen-van-terras-cafe-anvers-in-tilburg

Standaard

8 gedachtes over “Geen rook om je hoofd

 1. Matthé Ingrid zegt:

  Daar ben ik het volledig mee eens. Ook ik heb astmatische allergie en heb last van sigarettenrook, ook op een terras, als de wind in mijn richting komt. Bovendien vind ik die sigarettenstank heel storend indien ik iets zit te eten. Dan smaakt het niet zo goed. Dus ja !

  Like

 2. Jan Sprangers zegt:

  Daar heb je een punt Dre….vooral wat de gezondheid betreft, zeker in deze covid periode…

  Like

 3. Als horeca uitbater en ook niet roker, begrijp ik dit standpunt zeker! Mogelijkheid idd met deel wel en deel niet rokers…
  maar wat dan weer met de bepaalde vragen, eisen soms, van ik wil in de zon zitten of juist niet….
  Niet makkelijk, maar wel zeker het overwegen waard!

  Like

Reacties zijn gesloten.