Geen categorie

Ben jij bevraagd ?

VRT nieuws en De Standaard organiseerden een peiling, die je geen peiling mag noemen maar De Stemming. De bevraging werd door Kantar TNS online afgenomen bij 2.040 stemgerechtigde inwoners van het Vlaamse gewest, van 9 april tot en met 28 april.

De waarde van een peiling is wat ze is : niet meer dan een thermometer, een momentopname dus. Tegelijk geeft het, hoe beperkt ook, wel enkele tendensen weer.


De analyse gebeurde op ­basis van een diepgaande online bevraging bij 1.857 Vlamingen tussen 9 april en 28 april door het bureau Kantar TNS bij stemgerechtigde inwoners van het Vlaamse Gewest. Wetende dat er in mei 2019, 4,838 miljoen kiezers waren is dit een super klein staal (0,038% of minder dan 4 personen/10.000) Zo’n bevraging is vooral nuttig voor de nieuwsmedia zelf, die het organiseren. Ze kunnen er immers alweer een resem artikels aan wijden. En sommigen willen er zelfs een blog over schrijven.


Niet verrassend

Hoe verrassend is deze peiling ? De vaststelling dat NVA (24,8% vorig jaar) nog maar 20,3% v/d kiezers weet te verleiden, en dat vooral het VB daar beter van is geworden . Zij groeien van 18,5% naar 24,5. In zetelaantal wil dat zeggen NVa -6 en VB + 6. Nog steeds niet voldoende zetels om een meerderheid te vormen. Niet echt verrassend !


Of en hoe deze cijfers de besprekingen over een nieuw te vormen -federale- regering zullen beïnvloeden, of net niet, is de meest relevante vraag vandaag. En of deze peiling ook zal uitkomen als er over enkele maanden nieuwe verkiezingen komen, is een andere relevante vraag.

Alhoewel, even terugkomend op die thermometer : gezondheidszorg is voor 37% van de bevraagden, hèt belangrijkste politieke thema. Zeer begrijpelijk gezien de bevraging werd afgenomen in de volle piekperiode van covid19. Economie daarentegen scoort maar 6%.


Als over enkele maanden zal blijken – uit de ontelbare ontslagen, sluitingen en faillissementen, stijging van de werkloosheid en armoede- welke diepe economische ellende corona heeft veroorzaakt krijg je gegarandeerd een totaal ander prioriteitenlijstje.

Met of zonder verkiezingen


Als we kijken naar de uitslag van 2019, heb je minstens 4 Vlaamse partijen (zonder NVA) nodig om een -nipte- Vlaamse meerderheid te hebben in een federale regering. CD&V, Open VLD, SP.a en Groen zijn samen goed voor 49%. Diezelfde partijen komen uit de huidige peiling met 45,6%…


Als NVA wel mag meespelen, wat vooral maar niet alleen zal afhangen van de Waalse partijen, heb je slechts 3 partijen nodig om tot een ruime Vlaamse meerderheid te komen. CD&V; Open VLD en en NVA zijn immers samen goed voor +53%


Wat er zal gebeuren als er toch nieuwe verkiezingen komen is natuurllijk een grote onbekende…
Het is ook niet uitgesloten dat sommige partijen redeneren dat je ook een Vlaamse meerderheid hebt als je aan 40% komt en dus het stemmenaantal van het -volgens hen niet democratische- VB buiten beschouwing laat.


Zelf ben ik niet zo goed in puzzelen

Standaard

5 gedachtes over “Ben jij bevraagd ?

 1. Johan Boudry zegt:

  De liberalen hebben in deze periode duizenden kemels geschoten! zelfs als er slechts in 2024 verkiezingen komen zullen de mensen de mondmaskeraffaire niet vergeten zijn! En die zie je terug in de regering?

  Like

 2. Daniel Carette zegt:

  Ik denk dat het VB nog meer gaat halen in de volgende verkiezingen , als je ziet wat deze nepregering voor kemels heeft geschoten !

  Like

  • Bij federale verkiezingen kan enkel Vlaanderen op het VB stemmen…en zolang geen van de andere partijen wil samenwerken met het VB, dus het cordon effectief doorbreken, blijven de stemmen voor het VB, louter dood kapitaal. Met andere woorden : je kan er niet mee investeren of je kan er niet mee werken…

   Like

Reacties zijn gesloten.