Geen categorie

Stadsregio Turnhout revisited *

Schermafbeelding 2018-11-26 om 18.52.51.

De samenwerking tussen de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar, nu nog Stadsregio genoemd, zal opnieuw worden bekeken (*Revisited) Het beeld wat schepen Stijnen daarover ophangt in GVA (artikel achter betaalmuur) klinkt niet alleen theoretisch…maar is het ook.

https://www.gva.be/cnt/dmf20200515_04960931/gemeenten-intensifieren-samenwerking-onder-regionaalstedelijk-gebied-turnhout

 

U weet dat ik altijd al een erg koele minnaar ben geweest van dit samenwerkingsverband. Niet om wat het zou moeten en zou kunnen ziin. Wel om wat het al enkele decennia absoluut NIET(S) is. En ook nu weer NIET zal worden.

Ik citeer even wat schepen Stijnen zegt te willen bereiken “Maar de samenwerking kan ook liggen op het terrein van de sport, cultuur en evenementen. We moeten niet alleen de snoepjes onder elkaar verdelen, maar ook de problemen samen durven aan te pakken. Uitdagingen zoals armoede, integratie, veiligheid of klimaat. Het klinkt nog theoretisch en dat is het op dit ogenblik ook, maar de verbondenheid die we willen vormgeven, moet groeien.”

Verhaaltje van lege dozen

Beste Francis, als geschiedkundige moet jij toch zeker weten dat nu al meer dan 20 jaar, vruchteloos, gewerkt werd aan het vorm geven van die verbondenheid. Maar u geeft hier eigenlijk, zei het in omfloerste politieke taal, de essentie weer van wat dit samenwerkingsverband altijd al was en zal blijven : een dure praatbarak.

De thema’s die u aanbrengt, inzonderheid armoede en integratie, zijn ALTIJD al onbespreekbaar geweest. Herhaalde keren al heb ik geschreven dat een echte fusie nodig is om lasten en lusten te verdelen. Nu zegt elke gemeente -weinig omfloerst- maar bedoelen ze tegelijk wel klaar en duidelijk : hou jullie armoede, vluchtelingen en migranten maar bij jullie, in Turnhout.

Oude wijn in…oude zakken

Trouwens, het feit dat nu inzake naamgeving zal worden teruggegrepen naar regionaalstedelijk gebied Turnhout onderstreept dit enkel maar. Want dat is immers de naam die dit samenwerkingsverband al kreeg in 1999, 21 jaar geleden dus. In 2008 werd dat gewijzigd in Stasdregio Turnhout. Dit is absoluut een veeg teken aan de wand !

Van de ene lege doos werd in 2008 naar een andere lege doos gegaan (Stadsregio) om nu terug te keren naar een oude lege doos.

 

Ik herhaal en zal blijven herhalen: slechts een -gedwongen- fusie kan enig soelaas brengen. Maar die is verder dan ooit verwijderd. De voorwaarden daartoe zijn immers niet ingevuld, zoals ik eerder al schreef in mijn opinie in Doorbraak.
https://doorbraak.be/fusie-in-zicht-of-zicht-op-fusie/

Werken in en aan vertrouwen is goed. Maar concrete en uit te voeren afspraken/verbintenissen zijn duizendmaal beter !!

Standaard