Geen categorie

Een dooie boel.

UpDaTe | ALLE TOT NU TOE OP DONDERDAG 26 OKTOBER IN THAILAND ...

Ik heb in het verleden regelmatig mijn scepsis uitgesproken in verband met het winkelgebeuren in Turnova. Dat die 40 winkels die Turnova aankondigde er niet zouden komen bijvoorbeeld. Maar dat heeft me niet belet om alle betrokkenen heel veel succes te wensen bij de officiële opening die voor half maart dit jaar was voorzien.

Bij die opening zou Vlaams Minister President Jan Jambon de honneurs waarnemen. Helaas, kwam covid 19 zeer besmettelijk roet in het eten gooien. In de dagen voor de opening werd immers de sluiting van de horeca bevolen vanaf 13/3 om middernacht. De privé-partner vond het raadzaam om die officiële opening te verschuiven naar juni. Net als de voorziene toeters en bellen. Maar ook die datum blijkt nu nog niet haalbaar.

Shopping weekend afgeblazen

De winkels zouden wel openen want er was voor deze gelegenheid ook een groots aangekondigd shopping-weekend voorzien in onze stad. Helaas werd ook dat ter elfder ure afgeblazen omwille van corona.

En zo ging de start van Turnova, waar iedereen in Turnhout, samen met alle handelaars, investeerders en politiek Turnhout -terecht- naar had uitgekeken, niet de mist in, maar kwam wel in de klauwen van corona terecht. En dat op het ogenblik dat er, na  meer dan 40 jaar, eindelijk een uniek project van herbestemming van de industriële Brepols-site tot een goed einde werd gebracht.

Ik wil hier klaar en duidelijk èn echt gemeend stellen dat er absoluut en in de verste verte géén sprake mag zijn van enig leedvermaak rond deze zaak. Integendeel zelfs.

Wat nog niet open was kan je ook niet her-openen

Deze namiddag was ik voor het eerst, na de heropening van de winkels begin van de week, op de Turnova-site. Maar, van een heropening is er eigenlijk in deze geen sprake. Ik vraag me trouwens af of de betrokken winkels kunnen rekenen op de hinder- en compensatiepremie voor deze verplichte sluiting ?!

Een dooie boel

Tot mijn spijt stelde ik vast dat er bijzonder weinig kopers te bespeuren waren. Daarbij abstractie makend van AH en Action. Normaliter had op dit ogenblik, na twee maanden,  toch al een eerste voorzichtige evaluatie kunnen worden gemaakt van hoe succesvol het winkelgebeuren al zou geweest zijn.

 

Nu niets van dit alles. Integendeel was het er een dooie boel. Ik hou mijn hart vast voor de gevolgen hiervan. Zowel op korte als middellange termijn. Temeer omdat er nog steeds geen normalisatie van het leven in het vooruitzicht kan worden gesteld.

 

Het zou bijzonder jammer zijn, als we in de komende maanden met een stoet van faillissementen in Turnhout zouden te maken krijgen. En dat is niet alleen belangrijk voor de zaken IN Turnova, maar ook daarbuiten !!

Standaard