Geen categorie

Verplicht vervreemden

Tomorrowland of Gentse Feesten? - Weekendesk

Vandaag werd beslist, om vanaf 18 mei, fase 2 van de lockdown-exit te laten ingaan. Wie een abonnement heeft mag dan opnieuw apen en/of bonobo’s gaan bekijken in de Antwerpse Zoo of in Planckendael. De anderen zijn gedwongen om nog een tijdje in hun eigen kot de aap uit te hangen.

Noodzakelijk maar met drastische gevolgen

Hoe noodzakelijk ook, hoe uitzonderlijk ook, hoe nodig omwille van eenieders gezondheid dan ook : deze lockdown is de meest anti-sociale maatregel die je maar kan indenken.

Vervreemden verplicht

Daardoor worden wij verplicht te vervreemden van onze eigen famillie, onze vrienden, kortom iedereen waar we anders zo graag mee omgaan. De moderne middelen -indien voorhanden- van skypen, videobellen, telefoneren… zijn als vervangers van die zo belangrijke, menselijke face to face contacten en gesprekken, slechts een pleister op een houten been.

Niet alle covid 19 schade is te becijferen

De economische en financiële impact van covid 19 is perfect te becijferen. In het aantal miljarden omzetverlies, in het gigantisch aantal tijdelijke werklozen, in het aantal ontslagen dat wordt en zal worden bekend gemaakt, in de hoog opgelopen schulden, in de sterk toenemende armoede enz. …

Menselijk leed echter, kan je niet in euro’s vatten. Maar dat dit onnoemelijk groot is zoals voor de famillies van die duizenden covid-overledenen. Die hun doodstrijd in alle eenzaamheid hebben moeten voeren. En waarbij de famillie werd gedwongen om in de grootst denkbare intimiteit afscheid, te nemen. Zonder vrienden, beperkte famillie, zonder koffietafel waarbij je zelfs géén gesprek kan voeren met de nabestaanden…

De vele duizenden bewoners in de woonzorgcentra die al enkele maanden zo goed als afgesloten van de buitenwereld, hun dagen moeten doorbrengen.

Of die vele mensen die al dan niet covid gerelateerd in het ziekenhuis terecht komen en absoluut géén bezoek mogen ontvangen. Zo las ik deze ochtend nog het schrijnende verhaal van een man wiens echtgenote op 13 maart werd opgenomen na een hersenbloeding. Die dag van opname was meteen ook de laatste dag dat hij haar heeft gezien. Zijn echtgenote die moet revalideren verliest er helemaal de moed bij…

Zelf hebben wij ook te maken met twee zeer nabije familieleden, die ernstig ziek zijn (géén Covid 19)  Wij kunnen of mogen hen -thuis- niet bezoeken omdat ze zo extreem kwestbaar zijn. Ik kan je verzekeren, zoiets vreet aan een mens !! Wederzijds trouwens.

Die onmetelijke menselijke schade zal zeker blijken zodra psychologen en psychiaters volop patënten mogen ontvangen. Hun agenda’s zullen binnen de kortste tijd overboekt geraken. Dat deze menselijke ellende zich ook nog op andere manieren zal uiten, durf ik bijna niet uit te spreken.

 

 

 

Standaard