Geen categorie

Niets van crisis begrepen

Winkels mogen vandaag weer open: lange wachtrijen na 8 weken ...

Foto : De Morgen

Vandaag is een nieuwe fase in het Belgisch covid19 exitplan ingegaan. Heropening van de winkels.  Te oordelen naar de lange wachtrijen, zonder daarom van een overrompeling te spreken, keken velen hier naar uit. We hebben ons dan ook allemaal acht weken moeten beperken tot zogenaamde essentiële aankopen zoals voedingsmiddelen en persoonlijke hygiëne.

Geen funshoppen

Zelf ben ik ook iemand die heel graag aan funshoppen doet. Regelmatig doen we dat  bij de Nederlandse buren in Tilburg, Breda of Den Bosch. Net zoals je ons wel eens kan aantreffen in Wijnegem shopping om daarna af te zakken naar de Trappisten in Westmalle.

Maar dat is er allemaal nog niet bij dezer dagen. Dus blijven we nog wel even veilig in ons kot, En beperken ons tot de (wekelijkse) aankoop van eten en drinken.

Ik verbaas me dan ook geenszins in de wachtrijen vandaag bij die eerste heropeningsdag.

Wel heb ik het moeilijk met die vele mensen die, vooral op sociale media, zich blijkbaar verbazen, of is het eerder verkneukelen, in de lange wachtrijen bij -vooral- winkels zoals Action.

Deze mensen hebben mijn inziens NIET begrepen welke impact corona heeft voor heel veel gezinnen en alleenstaanden. Niet enkel wat de gezondheid betreft. Maar vooral de financieel-econmische impact van de lockdown. Deze coronacrisis heeft er voor gezorgd dat nog veel meer mensen dan voorheen, op het einde van hun geld nog een stuk maand overhebben. Heel veel mensen die al in de armoede zaten en bijkomend heel veel mensen die echt wel balanceren op de grens van die armoede.

 

Vooral voor deze groep van medemensen is de heropening van een lowbudget winkel als Action, Wibra, Zeeman, Ikea en dergelijke meer echt wel een financiële zegen.

Dat voor vele andere mensen de heropening van de winkels ook een belangrijke psychologische stap betekent, verklaart anderzijds ook wel de drang van velen om er als eerste bij te willen zijn.

Laat ons vooral stoppen om denigrerend te doen over al die mensen die vandaag al vroeg aan de deur stonden van een te heropenen winkel. Vooral voor de deuren van de goedkopere ketens.

Standaard