Geen categorie

Wordt er met (corona)geld gesmeten ?

www.eurobilltracker.com

Je moet het onze regeringen nageven : er werd snel geschakeld om zelfstandigen en ondernemingen bij te springen toen in ons land de coronacrisis uitbarstte en een lockdown werd afgekondigd. Zowel federaal als in Vlaanderen werden onmiddellijk belangrijke financiële ondersteuningsmaatregelen genomen.

Effecten op de economie

De effecten hiervan -op de economie- zullen pas later kunnen blijken. Wat de begroting(en) betreft : op 21 maart reeds werd voor 13 miljard aan maatregelen genomen. Daardoor is het begrotingstekort gewoon verdubbeld. Ondertussen zijn die bedragen nog flink opgelopen.

 
Personeel van bedrijven, winkels en horecazaken, later ook de kapperszaken, konden onmiddellijk in een stelsel van tijdelijke werkloosheid worden geparkeerd. Voor de verplichte sluiting van deze zaken werd -voor de uitbaters/eigenaars- een hinderpremie voorzien van -4.000 €- en voor elke bijkomende sluitingsdag vanaf 6 april, 160 €/dag.

123.000 hinderpremies

Minister Crevits deelde mee dat tot 6/5 ll al 123.000 hinderpremies werden aangevraagd. Voor al die zaken moet je dan ook nog eens 35 sluitingsdagen bijtellen (vanaf 6/4 tot 10/5) Voor de zaken die nog niet mogen openen op 11/5, zoals kappers en horeca, komt daar het aantal bijkomende suitingsdagen later nog bij.

 
Als je één en ander optelt is op die manier al voor ruim 1,180 miljard € te betalen. Goed voor bijna 180 € per Vlaming !! Ter vergelijking , voor mobiliteit en openbare werken is maar iets meer dan 4 miljard € voorzien in de begroting.

 
Daarbij komt ook nog de overbruggingsuitkering van minstens -1.291 €/maand-, al toegezegd voor de maanden maart, april en mei. Maar dat komt op rekening van de federale overheid.
Vandaag besliste de Vlaams regering nog over een aantal ondersteuningsmaatregelen, die vooral betrekking hebben op de handelshuur en de win-winleningen. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200508_04951139

Contactonderzoek

Het heeft lang geduurd vooraleer Wouter Beke kon aankondigen dat er een contract was afegsloten voor coronaspeurders. Het zogenaamde contactonderzoek117.544.730,32 euro, zonder btw. Dat bedrag wilden een consortium van callcenters, de vijf nationale mutualiteiten, KPMG en Mutas vragen aan de Vlaamse overheid om het project van contactonderzoek uit te rollen.

 
Ook de overheid zelf vond dat wat aan de hoge kant, waardoor er dagenlang onderhandeld werd om de prijs te laten zakken. Pas maandag, vier dagen later dan voorzien, vonden alle partijen een akkoord voor 101.363.922,02 euro

 
Volgens het oorspronkelijke contract zou de overheid een uurloon van ruim 50 euro betalen per contactonderzoeker. Een fors bedrag, want in de sector van de callcenters geldt een uurtarief van 30 euro, bevestigen verschillende spelers. Na onderhandelen werd de prijs vastgelegd op ongeveer 40 euro. Nog altijd een pak meer dan de gangbare bedragen.

 
Het heeft er dus alle schijn van dat de Vlaamse overheid fors te veel betaalt voor een opdracht die onder tijdsdruk is toegekend. Twee verschillende betrokkenen geven aan dat hetzelfde contract zeker voor een derde minder kon. Of, zoals iemand opwerpt: een aantal bedrijven gaat in zeven maanden tijd heel veel geld verdienen aan deze crisis.

https://www.gva.be/cnt/dmf20200507_04950158/16-miljoen-in-prijs-gezakt-en-dan-nog-te-duur-callcenters-vragen-flink-door-in-offerte-voor-contact-tracing

Hallo mutualiteiten ?! Zijn jullie niet langer voorstander van eerlijke prijzen en solidariteit ?!

Standaard