Geen categorie

Een nieuwe regering ?!

Wetstraat 16 - Wikipedia

Een regering Coronaproof maken ?!

Sinds de covid19 epidemie, heb ik er heel bewust voor gekozen om géén politieke blogs te schrijven. Vandaag echter, nu we in de eerste fase van de exit zijn terecht gekomen, wil ik daar van afwijken. Want wie de politiek toch nog een beetje volgt, weet dat er wat broeit in de Wetstraat.

Volmachten beu

 

Zowat alle partijen hebben al laten weten dat ze niet te vinden zijn om de volmachten voor de minderheidsregering Wilmès langer dan drie maanden te steunen.
Heel wat politici dringen er steeds sterker op aan dat er tegen september een nieuwe en volwaardige regering moet zijn. Egbert Lachaert, de zeker niet kansloze kandidaat-voorzitter van Open VLD, is daar in een interview met GVA, heel duidelijk over. Wat hem betreft moet er “Op 1 september een nieuwe regering zijn”.

 

Vermits op 18 mei de voorzttersverkiezingen in zijn partij worden beslecht, zal hij of een andere (kandidaat) voorzitter mee aan de knopjes zitten van die onderhandelingen.
Met de coronacrisis zijn er moeilijke tijden aangebroken. In de eerste plaats op het vlak van de volksgezondheid. Maar zeker ook op sociaal, economisch en financieel vlak. De gevolgen hiervan zullen we allemaal samen nog vele jaren moeten dragen.

 

Dus moet er een stevige en sterke federale regering op de been worden gebracht. Met een meerderheid in Vlaanderen en Wallonië. Het kan noch mag volstaan om louter het aantal zitjes te tellen om tot een rekenkundige meerderheid te komen !!

Nood aan sereniteit

En dat kan enkel als iedereen bereid is om de onderhandelingen alle kansen te geven in een (h)èchte sfeer van sereniteit. Het moet dus maar eens gedaan zijn om mekaar vliegen te blijven afvangen. Om mekaar te (blijven) kapittelen op eventuele fouten uit het (recente) verleden.

Nood aan wederzijds begrip

Er is maar één weg om tot succes te komen en dat is de weg van wederzijds begrip voor mekaar en mekaars positie ten overstaan van zijn/haar kiezers.
Als dat begrip er in voldoende mate aanwezig is, dan moet het lukken om tot een degelijk en sterk gedragen herstelplan te komen in ons land wat kan worden uitgevoerd door een sterke volwaardige regering.

Om tot een echt armoede- en tewerkstellingsbeleid te komen in ons land, in de wetenschap dat die armoede en de werkloosheid nog sterk zal toenemen.
Wil dat zeggen dat er niet mag worden geraakt aan -in brede zin- de zorg ? Men moet zeker niet besparen op het zorgpersoneel. Noch in ziekenhuizen, noch in woonzorgcentra.

 

Integendeel moet er wat dat betreft een tandje worden bijgestoken.
Maar, er zijn een aantal, wat ik uitwassen durf benoemen die wel moeten worden aangepakt.

Ik neem -uit eigen ervaring- volgend voorbeeld. Ingevolge een ingreep aan de pols, werd een opname voorzien in het chirurgisch dagziekenhuis. Daartoe verbleef ik slechts enkele uren op een 2-persoonskamer. Een korte tijd bij het binnenkomen in de vroege ochtend en na de ingreep nog een korte tijd, tot de pijnmedicatie oké is en je twee boterhammen hebt gekregen.

Kostprijs verblijfskosten = 507,46 €. Dus kost zo’n 2 persoonskamer in het chirurgisch daghospitaal op één dag 2 X 5O7,46 €. Andere kosten, inbegrepen het honorarium voor de chirurg bedragen nog eens 425 €. Allemaal bedragen ten laste van de ziekenkas.

Voor 2 personen, op dezelfde kamer, dezelfde dag en dezelfde ingreep, kost dat aan de gemeenschap : 1.864 €. De patiënt zelf betaald -14 €-

De meeste mensen kijken enkel -begrijpelijk- naar wat ze zelf moeten betalen en staan niet of onvoldoende stil bij wat zo’n ingreep kost aan de samenleving. Maar dat wil niet zeggen dat een overheid één en ander eens onder ogen moet willen nemen om na te gaan of er op de totale kostprijs niet kan worden bezuinigd, ZONDER aan kwaliteit van de zorg/personeel in te boeten.

Maar om zulke zaken in alle objectiviteit te bekijken en daarin eventueel maatregelen te nemen, heb je een sterke regering nodig met een sterk en evenwichtig programma.

En ja, dat mag van mij zeker een nieuwe social deal noemen !

Standaard

2 gedachtes over “Een nieuwe regering ?!

 1. frans van riemen zegt:

  met alle respect maar je had ook een hospitalisatie verzekering kunnen nemen,dan draait de gemeenschap er niet voor op,en wees nu eens eerlijk en zeg gewoon nieuwe verkiezingen,dat is waar de meeste mensen op zitten te wachten en respecteer dan eens voor 1 maal de uitslag,maar dat is heel moeilijk voor de heilige huisjes zoals de cd&v en vld en sp en groen want op dit moment is politiek gelijk aan liegen en bedriegen,het is GENOEG geweest.

  Like

  • Je slaat de bal meer dan mis. Een hospitalisatieverzekering betaald enkel de kosten terug die jij als patient moet betalen. Niet het gedeelte wat ten laste is van de ziekteverzekering…en wat nieuwe verkiezingen betreft : dat zou op dit ogenblik de meest perverse en dègoutante piste zijn. Ik volg daarin helemaal de visie van Rik van Cauwelaert in De Tijd. Maar los daarvan zouden nieuwe verkiezingen ook niks oplossen. Maar daar zal ik je wellicht niet van kunnen overtuigen vrees ik !!
   https://www.tijd.be/opinie/paleis/de-middelmaat-opzij/10224453.html

   Like

Reacties zijn gesloten.