Geen categorie

Het nieuwe normaal

De Block: "Kijken of we mondmaskers ook hier kunnen produceren ...

Maandag 4 mei mogen de meeste bedrijven weer opstarten, mits de nodige beschermingsmaatregelen. In een volgende fase -11 mei- is vooropgesteld dat ook alle winkels terug mogen openen. Maar dat moet nog definitief worden besvestigd.

Het nieuwe normaal

Bedrijven die zijn blijven doorwerken tijdens de lockdown hebben uiteraard ook de nodige beschermingsmaatregelen gehanteerd. Zo bijvoorbeeld bij de ploegenwisselingen. De vroege ploeg een kwartier vroeger laten stoppen, zodat ze niet moeten kruisen met de werknemers in de late ploeg.

CD&V voorzitter Coens, zegt in een interview met DS, (2/5) dat er naast politieke ook andere lessen zullen worden getrokken uit deze coronacris zoals bijvoorbeeld :  “Is er geen correctie nodig op de globalisering? Ook wat duurzaamheid betreft: kijk naar de toeristische sector die nu zwaar afziet. Willen we dat massatoerisme terug? Waren we dat al niet beu? Ik denk dat de mensen ook wel beseffen dat we hier lessen uit moeten trekken en anders zullen moeten gaan leven.”

Hij is niet de enige die dat denkt. Maar ik deel die visie op de toekomst echter niet. Het nieuwe normaal zal wellicht niet langer duren dan tot er een vaccin tegen covid19 op de markt komt. Vanaf dat ogenblik zal het snel weer allemaal business as usual worden.

Meer betalen

Wat wel zeker is : omwille van al die beschermingsmaatregelen zullen de produkten die worden gemaakt/verkocht duurder worden. Als ik in de Carrefour aan de Parklaan kom, zie ik toch minstens een 4-tal personeelsleden die de in- en uitsroom in goede banen leiden. De winkelkarretjes binnenhalen en ontsmetten. Nu, dat betalen we allemaal mee, netto an de kassa !!

Wat wel zeker is : de coronacris zal nog veel meer mensen in de werkloosheid en in armoede duwen.

 

Wat wel zeker is : er zullen nog heel wat faillissementen volgen. Zo staat in GVA te lezen : Van de 60.875 bedrijven met een zetel in Antwerpen-stad riskeert een op de zes de economische gevolgen van de coronacrisis niet te overleven zonder bijkomende steun. Bij 32% is het kantje boordje. De klappen vallen vooral in de sectoren transport, overslag en opslag.(GVA 2/5)

Zodra de winkels mogen heropenen zal je vaststellen dat zaken zoals Action, Zeeman en andere low-budget winkels, meer dan ooit zullen worden overrompeld.

Want steeds meer mensen zullen het zich financieel niet meer kunnen permitteren om anders te gaan leven, werken en kopen ! Als ze dan nog werk zullen hebben

 

Wel nood aan nieuwe normen

Wat wel het nieuwe normaal zou moeten worden is een betere en vooral beter betaalde persneelsbezetting in de zorgsector. Vooral ook in de woonzorgcentra. En een absolute stop op verdere privatisering van de ouderenzorg. Als dat een resultaat zou zijn van deze crisis, dan blijft er tenminste nog iets positiefs van over 

 

Standaard