Geen categorie

Weten op welk been je wil dansen

Zeer weinig lovende commentaren na de veiligheidsraad. Niet te verwonderen dat de essentie  van het exitplan verloren ging.  Zaterdgmorgen gingen al heel wat winkeliers aan de slag, om zich grondig voor te bereiden op een heropening op 11 mei.

 

Zondag volgde de ontnuchtering. Winkels open OP VOORWAARDE dat de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames drastisch is gezakt. Premier Willmes spreekt, ten onrechte, over mijlpalen die ze uitzetten. Een mijlpaal is iets belangrijk wat je bereikt. Het AFSLUITEN van een tijdperk. Streefdata zou correcter zijn.

Naar de cijfers kijken

Wat die cijfers betreft doen zich een aantal opmerkelijke zaken voor. Zeker ook wat de interpretatie betreft. In den beginne werden zo het aantal besmettingen uitgesplitst per gewest. Vlaanderen, Brussel, Wallonië en onbekend. Die laatste categorie betreffen wellicht mensen die in de illegaliteit leven, daklozen en asielzoekers. Op een gegeven ogenblik werd op een ander been gedanst en lezen we in De Morgen, dat het besmettingscijfer niet relevant is. Wel het aantal ziekenhuisopnames…

Bij dat aantal opnames klonk vorige week, dat het paasweekend geen invloed heeft gehad op de ziekenhuisopnames. In het weekend echter luidde een andere klok. Daarover schreef ik gisteren al mijn blog ‘ongerust’.

Tegelijk draaide Maggie De Block duchtig rond de pot, toen VTM haar de vraag stelde ‘wie die zieken dan wel zijn ‘ (anders gezegd : Van waar komen ze) Blijkbaar weet men het  niet. Of wil men het niet zeggen…

Twee weken geleden schreef ik over de rellen in Anderlecht -in het paasweekend- dat dit wel eens een echte besmettingshaard zou kunnen zijn. Ik ben dan zelf maar gaan uitzoeken wat de cijfers ‘zeggen’. In de  wetenschap dat besmettinscijfers zwaar onderschat zijn, zoals men ons altijd al heeft voorgehouden.

In Anderlecht zijn 5,67/1000 personen besmet ofwel 679 vastgestelde besmettingen. Er wonen 119.714 mensen. Ter  vergelijking, Antwerpen heeft 4,4 keer meer inwoners dan Anderlecht en telt 1.664 besmette personen. Ik vergeleek ook eens met cijfers in het stedelijk gebied Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout, Geel, Herentals en Mechelen, samen goed voor 245.000 bewoners. Samen tellen we er 665 besmettingen.

En alhoewel burgemeester Moureaux van Molenbeek in De Standaard komt zeggen dat de Molenbekenaren al 6 weken braaf in hun te krappe  kot bleven, zijn ook daar 4,1/1000 mensen besmet, ofwel 400 op een bevolking van 97.500.

In het weekend waren er ook nog straatrellen in Borgerhout en Luik. Het zou dus zo maar eens kunnen dat het aantal ziekenhuisopnames ‘te hoog blijft’, omdat bepaalde bevolkingsgroepen, ondermeer in het Brusselse gewest, zich NIET of zeker niet voldoende aan de opgelegde maatregelen houden. En daardoor moet iedereen dan maar langer in zijn kot blijven. Let op, dit is geen aanval op virologen. Wel op politici die niet bereid zijn om ons eerlijk, correct, transparant dus, te informeren !

Turnhout een gelukkige uitzondering

In de cijfers is de zeer diverse stad Turnhout een gelukkige uitzondering. Met een besmettingscijfer van 1,77/1000 ofwel 79 personen, kan je stellen dat iedereen hieŕ wel braaf in zijn kot gebleven is. Hier heeft het stedelijk beleid samen met de ambtenaren dan ook onmiddellijk kort op de bal gespeeld, naar alle bevolkingsgroepen. Blijf dit volhouden, allemaal. Ook nu het voor velen erg moeilijk is in deze Ramadanperiode.

Standaard

3 gedachtes over “Weten op welk been je wil dansen

  1. Christine zegt:

    Nu onze wereld op pauze staat en stilaan terug op adem willen komen blijven er vele ogen gesloten.

    Like

Reacties zijn gesloten.