Geen categorie

Géén kermis in de stad ?

Jip and Janneke | Draaimolen

De augustusfoor hoort bij Turnhout zoals Will Tura bij zijn hits en Bobbejaan bij zijn land. Maar, Covid19 zou er wel eens anders over kunnen beslissen. Het is helemaal niet ondenkbaar dat Turnhout kermis NIET zal mogen doorgaan. Dat is een financiële ramp voor de foorkramers en ook voor de horeca.

Ondertussen zijn de vragen om noodfondsen op te richten niet meer bij te houden. Voor de cultuur- en muzieksector, voor de evenementensector, voor de jobstudenten en wellicht ook voor de foorkramers.

Hoe de lockdown begon

Even terugschakelen naar maart, toen beslist werd dat alle horecazaken, later ook de winkels (behalve voedingswaren) en de sector van de kappers moesten sluiten. De horeca zou  op 13 maart om 00u de deuren moeten dicht doen.

De Vlaamse regering besliste onmiddellijk tot financiële compenserende maatregelen als volgtBij een volledige sluiting is er een éénmalige premie van 4.000 euro voorzien. Als de zaak na 5 april 2020 nog gesloten moet blijven, is er een vergoeding van 160 euro per dag. Ook restaurants die niet volledig sluiten maar overschakelen op afhaal zullen dit krijgen. Hetzelfde geldt voor de frituur die de eetruimte moet sluiten.

Op dat ogenblik vermoedde men wellicht niet dat we tot minstens 3 mei in een lockdown zouden zitten. En meer dan waarschijnlijk voor de horeca zelfs tot einde mei.

Dat zou dan een compensatie betekenen van ongeveer 13.000 €. Daarnaast bestaat er ook nog een (crisis)overbruggingsrecht. Dit bedraagt 1.291,69 euro per maand. Wie minstens één persoon ten laste heeft bij het ziekenfonds krijgt 1.614,10 euro per maand.

Is deze financiële compensatie véél of weinig ? Dat zal iedere exploitant uiteraard bekijken in functie van zijn eigen zaak. Moet er huur worden betaald of ben je eigenaar. Hoe groot is het omzetverlies en de opbrengst daarop. Hoe dan ook is deze tegemoetkoming géén kattenpis. Bovendien kon het personeel onmiddellijk in een stelsel van tijdelijke werkloosheid worden geplaatst.

Ik wil een ander zijn rekening niet maken maar wil toch wel even dit zeggen : sinds op 1/1/2018 de vereiste beroepskennis en vestigingswet voor kappers werd afgeschaft, kwamen er in Turnhout en omgeving tientallen kap- en barbersalons bij. In de meeste van deze zaken liepen de klanten mekaar niet echt voor de voeten. Blijkbaar was de sector van mening dat de financiële compensaties voldoende genereus waren om te eisen dat zij ook mogen moeten sluiten.

https://www.unizo.be/advies/de-vereiste-beroepskennis-voor-gereglementeerde-beroepen-afgeschaft-wat-betekent-dat-concreet

Laat ons toch maar hopen dat Turnhout kermis wel degelijk kan doorgaan. Die opkikker kan zowel de Turnhoutenaar als de horecant best wel gebruiken.

Ondertussen blijven we nog steeds in ons kot en respecteren bij het buitenkomen de opgelegde maatregelen. Voldoende afstand en géén samenscholingen.

 

 

Standaard

Een gedachte over “Géén kermis in de stad ?

Reacties zijn gesloten.