Geen categorie

En wat nà Corona ?!

De fabriek van vroeger

We zijn ondertussen onze -hopelijk- laatste 4 weken van de lock down ingegaan. Want het is nu al wel voor iedereen duidelijk dat er op 19 april nog niets zal veranderen. Virologen klinken al een klein beetje optimistisch nu het aantal ziekenhuisopnames stabiliseert. Meer en meer zal dan ook de vraag aan bod (kunnen) komen : wat na deze corona-crisis ?!

Après nous, le déluge

Ondernemen is -altijd al- een beetje risico durven nemen. Maar risico’s van deze aard zijn gewoonweg niet in te schatten of in te calculeren. De federale en de Vlaamse overheid hebben onmiddellijk gereageerd met belangrijke ondersteuningsmaatregelen.

En dat is goed, om inderdaad de après nous le déluge (de zondvloed) te vermijden.

In coma of flexibiliteit

Maar meer dan ooit is de vraag : hoe zullen wij onze economie -in de meest ruime zin van het woord- aantreffen van zodra de lock down kan worden opgeheven ? Zal het een economie zijn die in de touwen hangt, in coma bijna ? Of zal het een economie zijn die dankzij de zware financiële inspanningen van de overheid -lees belastingbetalers- vrij snel opnieuw de nodige flexibiliteit kan tonen.

Laat ons allemaal samen hopen dat het zal uitdraaien op die nodige flexibiliteit.

Veel in te halen

Maar buiten het economisch gegeven zal er ook in onze stad heel veel moeten worden ingehaald. Of zelfs terug opgestart wellicht. Zo wat betreft het integratieproces wat nu eigenlijk helemaal stilligt. Geen lessen Nederlands. Geen tewerkstellingstrajecten in het kader van art. 60. Geen integratietrajecten en een stijgend aantal volledige werklozen

Een zeer spijtig voorval eerder deze week in Gent, heeft aangetoond hoe ongelofelijk belangrijk een goede kennis van het Nederlands wel is. En dat niet alleen in noodsituaties. Ook de coronamaatregelen dienden in heel wat andere talen dan het Nederlands te worden opgemaakt.

Goed bezig

Onze stad, zowel het beleid als de ambtenaren hebben aangetoond dat zij op een snelle en acurate wijze de burgers hebben ondersteund in deze coronacris. Heel wat acties in Turnhout opgezet werden later door andere steden overgenomen. Bravo iedereen !!
Maar ik wil toch ook een lans breken om nu ook al mee na te denken over de vraag : en hoe pakken we één en ander aan, zodra deze crisis, beter nog dan nu, in bedwang kan worden gehouden. Zelf ben ik zoals altijd graag bereid daartoe een steentje bij te dragen.

Ondertussen is de boodschap duidelijk ! Blijf volhouden. Zorg goed voor jezelf en voor mekaar en acht jezelf vooral niet straffer dan het coronavirus

Standaard

2 gedachtes over “En wat nà Corona ?!

    • Hetzelfde niet, nee. Maar ook na deze crisis moeten we trachten zoveel mogelijk mensen aan de slag te houden. Ook dan moet er nog ‘eten en drinken’ zijn. Ook dan zullen onze hospitalen en de gehele zorgsector nog moeten functioneren. Maar tegelijk weet ik ook dat mensen zelf heel flexibel kunnen zijn…het is enkel maar te hopen dat we niet terugvallen in de ratrace en de mallemolen van voor de corona-uitbraak.

      Like

Reacties zijn gesloten.