Geen categorie

Cijfers ‘correct’ lezen

Return to the Crisiscentrum homepage

Dagelijks om 11.OOu  krijgen we een update van de coronacijfers. Ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik ben rond dat uur in de buurt van mijn laptop of heb mijn smartphone bij de hand. 

Maar de vele cijfers die we via de media krijgen opgelepeld, moeten we wel altijd opnieuw correct lezen. Wat mij betreft heb ik over dat cijfermateriaal volgende 3 zaken te vertellen

  1. Goed dat wij dagelijks geïnformeerd worden. Zo bljven we toch in kennis van het aantal toegenomen besmettingen, het aantal mensen in het ziekenhuis, al dan niet op I.C. en het aantal bedden wat nog ter beschikking is. Transparantie is in deze barre tijden onontbeerlijk.
  2. Maar we mogen bij het interpreteren van deze cijfers dan ook weer géén foute conclusies trekken. Zo bijvoorbeeld waren er op maandag 30/3, in de provincie Antwerpen -1.567- besmettingen vastgesteld. 850 per miljoen inwoners. Of de mededeling van de (Vlaamse) uitvaartsector. Dat er in maart 2020 minder begrafenissen zijn geweest dan vorig jaar maart.  Het is  echt niet ondenkbaar dat sommigen daaruit zouden besluiten dat de maatregelen minder streng kunnen. Niets is echter minder waar. Want het coronavirus is ongelofelijk onvoorspelbaar
  3. We moeten al die cijfers ook in perspectief plaatsen. Zo krijgen we de laatste dagen heel vaak te horen dat de Verenigde staten van Amerika -de VS dus- het epicentrum zijn van de coronabesmettingen. En dat klopt ook als je dat in absolute cijfers bekijkt. Maar als we de afweging maken tegenover de totale bevolking dan blijkt dat wij er in ons landje erger aan toe zijn. Volgens de meest recente cijfers zijn er in de VS net géén 500/ 1 miljoen mensen besmet  en 10 overlijdens per miljoen inwoners. In België zijn er 1.110 besmettingen  (cijfers 31/3) en 61 overlijdens per miljoen inwoners. Weliswaar is het gezondheidssysteem in de VS alles behalve goed uitgebouwd, zeker in vergelijking met ons land. Sommigen zien ongetwijfeld nu de mogelijkheid om een extra rondje ‘Trump-bashen’ te lopen (niet dat ik dat persoonljk erg vind…) maar cijfermatig is dat nu zeker nog ten onrechte.

 

Houd de opgelegde maatregelen vol ! Houd voldoende afstand als je buiten komt en vooral houd het gezond voor jezelf en alle andere mensen !!

Standaard