Geen categorie

Toekomstgericht denken

We zitten vandaag aan het begin van nog 5 weken lock down (light) Ik mik niet op 19 april maar wel pas op 3 mei voor het einde van de huidige maatregelen. En ook dan nog zal alles ongetwijfeld gefaseerd verlopen. Ondertussen lezen we af en toe al wel eens een oproep om in de toekomst anders om te gaan met mensen, dieren en klimaat.

Ook Joachim Coens, CD&V voorzitter is met die toekomst begaan. “Wat leren we uit deze crisis? Dat mensen belangrijker zijn dan spullen, dat we mogen onthaasten, dat de welzijn en natuur moeten valoriseren.” zo lezen we in GVA.

Lessen voor de toekomst

Tevens werkt Coens aan een manifest met “tien lessen voor de toekomst”. Nu is wat denkwerk over die toekomst uiteraard altijd wel nuttig.  En tegen Pasen wil hij klaar zijn met dat denkwerk. Niet toevallig wellicht, want Pasen is voor de Christelijke gemeenschap nog altijd het feest van de vernieuwing en de wederopstand. Goed dat hij niet Pinksteren als deadline stelt. Want dan blijft het misschien enkel maar beperkt tot wat vurige tongen.

https://www.gva.be/cnt/dmf20200329_04905701/cd-v-voorzitter-joachim-coens-ik-zie-ook-voordelen-aan-deze-crisis

Crisis uitzweten

Hoe dan ook zullen we deze coronacrisis moeten uitzweten. Zowel op medisch als op sociaal-economisch èn financieel vlak. En dat gaat niet enkel opgelost worden met een rechtvaardige fiscaliteit zoals Coens vooropstelt. Maar dat zou zeker al een goed begin zijn. Heel mijn syndicale loopbaan was doordesemd met deze betrachting…maar beter laat dan nooit.

Terug naar de mallemolen

Verder geloof ik echt niet dat onze toekomst er fundamenteel anders zal uitzien na de crisis. Binnen de korste tijd zitten we met z’n allen terug in de ratrace, de mallemolen van het leven zeg maar. En daar gaat het telewerken weinig aan veranderen vrees ik.

 

Standaard

Een gedachte over “Toekomstgericht denken

  1. Johan Boudry zegt:

    Ik ken een hoop mensen die na de maatregelen gaan vloeken dat ze veel spaghetti, ,zelf gemaakt brood, cake zullen moeten eten. maar ja ze hebben wc papier genoeg!

    Like

Reacties zijn gesloten.