Geen categorie

Corona is géén cijferdans

Coronavirus Testing Laboratory In Glasgow : Nieuwsfoto's
Gisteren 26/3 telde men in ons land 1.298 nieuwe besmettingen. Dubbel zoveel dan daags voordien. Vandaag alweer 1.049 nieuwe gevallen, wat dan weer een dalende trend weergeeft. Maar we mogen ons niet laten vangen door deze cijfers alleen.

De cijfers van het totaal aantal besmettingen per 27/3/2020, (7.284) betekenen dat 0,06% van de Belgische bevolking momenteel een bevestigde coronabesmetting heeft opgelopen. Voor Vlaanderen -4.652-  betreft het 0,07% en voor de provincie Antwerpen -991- of 0,05%. Uiteraard fluctueren deze cijfers dagelijks.
Louter op basis van de cijfers zal bij sommigen al snel de bedenking opkomen waarom dan al die heisa en beperkende maatregelen. Daar zijn echter een aantal heel goede redenen voor.

 

Want met de stijging van het aantal besmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames en vooral het aantal mensen op intensieve verzorging met nood aan beademing. Ook het aantal doden blijft nog stijgen.

Als het aantal besmettingen niet in bedwang kan worden gehouden, ondermeer door die opgelegde maatregelen, gaat op een gegeven ogenblik heel ons gezondheidssysteem onderuit…en gewoonweg crashen.

Ik kan begrijpen dat economen zich zorgen maken voor de ineenstorting van de economie. Ik kan begrijpen dat een -noodzakelijke- verlenging van de sluitingsmaatregelen zal leiden tot heel wat faillissementen. En ik besef ook dat we deze gevolgen op economisch vlak héél lang zullen moeten meesleuren…

Maar ik begrijp en besef ook dat de absoluut onvoorspelbare wispelturigheid van dit covid-19 virus ons niet toelaat om nu al de teugels te vieren.

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/nieuwe-belgische-studie-zonder-verlenging-lockdown-verdrinkt-gezondheidszorg/10217312.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Belgi%C3%AB dagelijkse update.

Standaard