Geen categorie

hamsteren leidt tot verarmen

Afbeeldingsresultaat voor fotos van volgeladen winkelkarren

Ontelbare keren werd er opgeroepen om niet te hamsteren. Ook burgemeester Van Miert riep de Turnhoutse bevolking op dat niet te doen. Dat dit hamstergedrag egoïstisch is, staat buiten kijf. Maar dat het bovendien erg nare gevolgen heeft voor veel andere mensen, mag ook wel eens worden belicht.

Er zijn mensen die via sociale media (blijven) beweren dat sommige nachtwinkels tot in de nok gevuld zijn met WC-papier. Anderen voegen er aan toe dat ze ook een heel grote hoeveelheid patatten in hun winkels hebben liggen.

Of en wat hier al dan niet van waar is ? Ik heb er zo mijn twijfels over. Het is ook niet bevorderlijk om dergelijke aanhoudende geruchten te verspreiden. Ik vrees dat dit enkel bedoeld is om de mensen wat op te jagen, iets wat we nu best kunnen missen.

Maar dat aan dat hamsteren andere negatieve gevolgen zijn verbonden, daar is nog weinig bij stil gestaan. Zo dienden de supermarkten alle aanbiedingen à la 3 kopen en slechts 2 betalen, uit hun rekken te halen. Net als eventuele bonussen en reclames.

Ondertussen heb ik al enkele getuigenssen binnen gekregen van mensen die me erop attent maken dat ze het nu nog moeilijker hebben om de maand rond te komen. En ook op FB-pagina’s zie ik meer oproepen verschijnen van mensen die vragen om een beetje hulp, omdat ze hun gezin niet (genoeg) te eten kunnen geven.

Al die aanbiedingen, bonussen en reclames uit de winkelrekken halen, om nog meer hamsteren te voorkomen, leiden wel degelijk tot een nog verdere verarming van heel wat mensen.

Tel daar nog bij dat ook de voedselbanken minder binnenkrijgen om te verdelen, wegens sluitingen van ondermeer de horeca of voedselbedelingen die volledig zijn afgeschaft. Dat maakt het probleem nog veel schrijnender.

Meer nog dan voor deze crisis groeit de groep mensen aan, die op het einde van hun geld nu nog een groter stuk maand overhouden.

Ik zou aan alle organisaties die op één of andere manier met kansarmen werken, en aan al onze lokale politici, willen vragen om bij de overheid aan te dringen deze maatregelen in de supermarkten terug te draaien. Er zijn andere manieren om het hamsteren tegen te gaan !!

Standaard