Geen categorie

Corona-ambras

Foto : RTL nieuws

Ik ben bezorgd over het nieuwe coronavirus. Alhoewel meer dan 90% van de nu reeds gekende besmettingen zich voordoet in China komen er ook in Europa en Azië, steeds meer mensen die besmet zijn door dit coronavirus. Maar mijn bezorgdheid gaat veel ruimer dan het pure medische en preventieve aspect van dit virus.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200224_04863562 https://www.hln.be/nieuws/buitenland/ziekenhuis-in-iran-in-brand-gestoken-uit-vrees-voor-coronavirus~a54525c4/ https://www.hln.be/nieuws/buitenland/iran/coronavirus-in-iran-het-recept-voor-een-massale-uitbraak~ac8bd46e/

Draconisch en overdreven ?

Velen stellen zich de vraag of de draconische maatregelen die her en der al werden genomen wel nodig, wel verantwoord zijn ?! Ik blijf het antwoord op deze vraag schuldig. Maar het is wel duidelijk dat er paniek heerst. En de gevolgen daarvan worden stilaan meer zichtbaar.

 
Zo verdampte op de beurs, in één week tijd, maar liefst 6.000 miljard dollar beurswaarde. Een hallucinant cijfer met vele 0000’en. De beurs beleefde de slechtste week sinds de -financiële crisis van – 2008.

https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/corona-zet-beurzen-op-grootste-weekverlies-sinds-2008/10211665.html

 

Maar, voor mij nog veel verontrustender is de economische impact. In ons land maar ook werelwijd. Vandaag nog moeilijk in te schatten maar dat er een ernstige impact zal zijn, hoeft niet te worden betwijfeld.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/26/corona-economische-gevolgen/

Meer werklozen – minder inkomsten

 

En dat gaat zich vertalen in meer werkloosheid. In eerste fase wellicht meer -tijdelijke- werkloosheid wegens overmacht. Maar als de coronacrisis tè lang gaat duren zal dat worden omgezet in volledige werkloosheid.

En dan krijg je natuurlijk een dubbel effect binnen onze sociale zekerheid. Namelijk heel wat minder inkomsten uit bijdragen op loon en tegelijk heel wat meer uitgaven inzake werkloosheid.

 

Maar ook naar inkomsten uit BTW en fiscaliteit, zal dit gevolgen hebben. Slechts één voorbeeld : Action koopt massaal in, uit China…Als er géén of onvoldoende goederen kunnen worden geleverd is er ook géén of minder verkoop…
En we kijken in dit land al aan tegen een gigantisch gat in de begroting van 12 miljard euro…en nog steeds géén federale regering

Vluchtelingen

In al deze corona-miserie worden ook nog eens duizenden Syrische vluchtelingen, letterlijk en figuurlijk, door de Russen en de Turken, naar Europa gebombardeerd…Nu reeds 18.000 mensen extra, die onderweg zijn naar Europa. En dat Europa kijkt zoals al vele lange jaren, lijdzaam toe. Terwijl individuele lidstaten hun grenzen zwaar zullen versterken.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200229_04870458

Waar we in 2019 al een ernstige stijging kenden van het aantal asielzoekers in België ( het aantal ligt 18,3% hoger dan in 2018 en 40,9% hoger dan in 2017.) zet 2020 zich zeker niet beter in met in januari 2.739 aanvragen of +22% tegenover december 19.

 

Het moet gezegd : de vluchtelingencrisis van 2015/2016 en de daaropvolgende jaren werd in Vlaanderen echt wel in een verdraagzame sfeer opgepakt. Ondanks dat sommige groepen net die Vlamingen zo graag wegzetten als racisten !!

Van economische en financiële hausse naar een baisse *

Maar één en ander is wel verlopen in een periode van economische hausse. Een sterke economische groei en groei van het aantal jobs. Steeds meer openstaande vacatures. Wat niet wil zeggen dat het gros van de erkende asielzoekers ook al aan het werk is !
Maar, als deze coronavirus een zware economische en financiële impact zal hebben, als steeds meer mensen werkloos gaan worden en misschien zelfs nog moeten inleveren op de werkloosheiduitkeringen…en als tegelijk het aantal asielzoekers in ons land blijft stijgen dan vrees ik het ergste.

Verdraagzaamheid of ambras ?

Los nog van de vraag of er bij die vele nieuwkomers al dan niet (veel of weinig) vluchtelingen zullen zijn die het coronavirus in zich dragen en of we dat tijdig zullen kunnen onderscheppen…of we ook de nodige opvangcapaciteit zullen hebben om zowel deze vluchtelingen als onze mensen in quarantaine te plaatsen…ben ik ten zeerste ongerust dat die verdraagzame sfeer, snel zal ombuigen naar corona-ambras.

En ik weet echt niet hoe we dat zullen kunnen vermijden !!

 

*https://www.encyclo.nl/begrip/Hausse Een baisse is het tegenovergestelde !

Standaard