Geen categorie

Negatieve spiraal doorbreken.

Stamp: This is Belgium 1st Issue: Turnhout (Belgium) (This is Belgium) Mi:BE…
In navolging en aanvulling van mijn blog, Turnhout moet leefbaar blijven, schrijf ik deze blog onder de noemer dat we in Turnhout de spiraal van negativiteit moeten doorbreken.
Een spiraal van negativiteit die sinds midden vorig jaar, Turnhout op een foutieve manier op de kaart zet. Het begon al met de invoering van een nieuw circulatieplan rond Turnova. Vele facebookpagina’s waren meteen te klein om de storm van kritieken aan te kunnen.

 

Later op het jaar volgde dan de invoering van een veel ruimere zone 30. De letters vlogen zelfs van de klavieren van de tablets en PC’s af om alweer alle kolommen vol te spuien met kritiek. En, opvallend, heel vaak kwam de kritiek terug dat men dit toch niet zou (kunnen) handhaven.

 

Wie toch voorstander was/is van zowel het circulatieplan als de zone 30, waaronder mezelf, werd ei zo na gelyncht op de sociale media.

 

En dan kwam de kerst- en eindejaarsperiode in zicht. Turnhout zou mooi en feeëriek worden verlicht en het wintersalon zou schitteren in alle glorie(a). Maar om zeker te zijn dat alles ook nog vredig zou verlopen diende onze burgemeester vooraf wel een aantal plaatsverboden uit te vaardigen.

 

Maar ondertussen was Turnhout verblijdt met goed -financieel- nieuws. Om te beginnen had de Vlaamse overheid beslist dat ze voor een belangrijk deel zouden tegemoet komen aan de toekomstige pensioenlasten van de stad.

 

En het schepencolleg pakte uit met een geweldig meerjarenplan -om u tegen te zeggen- waarin voor 100 miljoen investeringen werden ingeschreven.

 

Eindelijk een goede reden zowel voor het beleid als voor de Turnhoutenaren om opnieuw met de neus in de wind te lopen.

Opdoffers

 

Toen 5 gevangenen besloten om op een avond ‘de muur’ te doen stond heel Turnhout in rep en roer. De bestaande BIN’s kregen allemaal een oproep om uit te kijken naar deze ontsnapte gevangenen. Alleen werd er niet bijverteld welke kenmerken zij vertoonden (een bril, een baard, een kaalkop…niets van dat alles)

 

De politie kondigde aan dat ze al 1.500 snelheidsovertredingen hadden vastgesteld in de zone 30. De aanvankelijke roepers van ze kunnen het niet handhaven veranderden noodgedwongen het geweer van schouder en schreeuwden nu moord en brand…over zoveel onwil van de politie.

 

Afgelopen weken kenden we ook enkele spectaculaire overvallen. Al dan niet met een machete (ik weet nog altijd niet waar je zoiets kan kopen…) en al dan niet met politiehelikopter in de lucht.

 

Maar dè opdoffer kwam opnieuw uit de begroting. Een rekenfout van 26 miljoen euro werd ontdekt…in de ogen van velen en niet alleen bij de Turnhoutenaren maakte dit schepencollege zich onsterfelijk belachelijk. En een deel van de oppositie riep en tierde om het ontslag van Francis Stijnen.

 

Tot op vandaag wordt nog altijd -wellicht heel bewust- verkeerde informatie verspreid over deze rekenfout. Het  ergste is dat sommigen blijven volhouden dat men aan de pensioenen van het stedelijk/ocmw personeel gaat zitten…

 

Enfin, heel deze lange inleiding om een oproep te doen aan iedereen, ook de politici uit de oppositie, om met vereende krachten te ijveren om deze negatieve Turnhout-spiraal te doorbreken. Niemand heeft er baat bij om dit negativisme te blijven cultiveren.

Ik doe alvast een voorzet met deze 3 voorstellen.

 

Het beleid moet zo snel als mogelijk werk maken van de heraanleg van enkele straten en pleinen. Ik noem -bij prioriteit- een duurzame heraanleg van de Begijnenstraat ter hoogte van het Begijnhof en de Warandestraat.
Werk dit uit en zorg dat dit zal worden begeleid door een goed overlegd (ook met bewoners) en doordacht uitgekiend omleidingsplan om niet nog meer kwade geesten op te wekken !

 

Maak van de verdere opening van het winkelgebeuren in Turnova, een groot en stedelijk voorjaarsfeest, waarbij alle Binken en alle centrumstraten van dichtbij worden betrokken. En waak erover, samen met de promotoren en winkels in het centrum dat één en ander géén verdere leegloop teweeg brengt van de (Korte)Gasthuisstraat

 

Ga snel op zoek, met handelaars/marktkramers en marktbezoekers naar mogelijkheden, kansen en opportuniteiten om de wekeljkse zaterdagmarkt te doen heropleven…

Standaard