Geen categorie

Opinie-makers scoren (weer) niet

Afbeeldingsresultaat voor fotos krantentitels

Elke krant en/of weekblad heeft er wel enkele : opiniemakers. Of ze geven de nodige ruimte aan ingehuurde opiniemakers om ons lezers, gewone burgers, hun visie, hun waarheid, door de strot te rammen. Velen van hen, zoniet de meesten, voelen zich verheven boven die gewone burgers, het gepeupel, de verzuurde  Vlamingen, die altijd maar weer hun –foute– (?) gedachten formuleren op sociale media zoals facebook en twitter.

 

Opiniemakers gedragen zich veelal ook als superieur aan datgene wat in de straten -buiten de Wetstraat- gezegd, gedacht en geschreven wordt.
Met zo’n houding is het dan ook niet te verwonderen, dat ze regelmatig de bal misslaan met hun opinies.

 

Neem nu de periode voor de verkiezingen van 26 mei vorig jaar. Maandenlang hielden ze ons voor dat klimaat hèt thema van de verkiezingen zou zijn.
Immers, onder leiding van Anuna en andere schoolspijbelaars werden alle andere thema’s naar de achtergrond verdrongen.

 

De NVA had volgens hen helemaal verkeerd gegokt door uit de regering te stappen omwille van het Marrakeshpact. Dank zij Anuna en co had groen de absolute wind in de zeilen en zouden ze ook dè overwinnaar van de verkiezingen worden op 26 mei…

 

Maar, zoals de meeste kiezers in de straat veel beter wisten, was migratie wel degelijk hèt thema, zoals bleek uit de ongelofelijke opmars van het VB en de relatieve winst van groen.
Maar echt toegeven dat ze -weer eens- verkeerd zaten die opiniemakers, dat zat er wel niet in.

 

Maar nu is er een Postelectoraal Onderzoek, – tussen 3 en 24 juni 2019 uitgevoerd door het onderzoeksbureau Kantar wat overduidelijk antoont dat ze de bal hebben misgeslagen.

Citaat uit Knack

Asiel en migratie was met voorsprong het meest stembepalende thema van de afgelopen verkiezingen. Met een stijging van 28 procent in 2014 naar 44 procent in 2019 speelde het veel vaker een rol in de stemkeuze. Voor een op de drie kiezers gaf het zelfs de doorslag bij de partijkeuze.

 

Vooral voor de kiezers van Vlaams Belang en de N-VA was het asiel- en migratiethema  doorslaggevend. Bij de CD&V, de SP.A en de PVDA was dat de sociale zekerheid (pensioenen), bij Groen leefmilieu en klimaat en bij de Open VLD de belastingen.
https://www.knack.be/nieuws/belgie/het-verkiezingsrapport-zes-foute-stellingen/article-normal-1550747.html

 

Hoe groot is de afkeer van

Groen : Waar in 2014 nog 24% een afkeer had van groen, loopt dat cijfer in 2019 zelfs op tot 35%…
Vlaams Belang :De afkeer van het VB daalde in 2019 met 11% van 58% in 2014 naar nog 47%…
CD&V ziet zijn afkeer groeien van 14 naar 21%
Open VLD blijft met 21% quasi gelijk daar waar het in 2014 19% betekende
SP.a scoort ook in dezelfde orde van grootte, 30% in 2014 en 33% op 26 mei
NVA is de partij waarvoor de afkeer even groot blijft op 28%
PVDA groeit inzake afkeer van 30% naar 38%

Zowel het VB (47%) als PVDA (38%) , twee extreme partijen, voeren de top aan van de partijen waarvoor de kiezer de grootste afkeer heeft en groen komt met 35% gevaarlijk dicht bij deze extremen, op de derde plaats

Ik acht mezelf gelukkig dat de Koning mij niet kent. Zo kom ik zeker niet in aanmerking als informateur, preformateur of wat dan ook voor een federale regering.

 

(Het volledig artikel, over dit onderzoek, in Knack van 8/1/2019 staat enkel te lezen in de gedrukte versie. Op de website zit het achter een betaalmuur

Standaard