Geen categorie

De Lijn; bussen en de Markt

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten

Af en toe wil ik het nuttige wel eens aan het aangename paren. Zo bij het nuttigen van een lekere chocomelk of een koffie. In aangenaam gezelschap, in café Retro en dan toch ook nog één en ander observeren. Zoals het busverkeer en dito passagiers langs de Turnova- en noordkant van de Markt.

 
Ik ben absoluut niet de enige die al meermaals de verzuchting uitte van hou alstublieft die vele bussen van de Turnhoutse Markt.  Het zou het verpozen op de terrassen veel aangenamer en veel gezonder maken.

Deze namiddag stelde ik het volgende vast

*er passeren héél veel bussen langs de Markt, tussen 15.30 en 17.00 uur.

*AL deze bussen hebben heel veel reizigers bij

*veel van die reizigers die uitstappen langs de noordkant haasten zich naar een andere bus langs de Turnovakant om hun reisweg te vervolgen. (of omgekeerd)

*de meeste busgebruikers zijn jongeren die van de scholen komen maar zeker ook een flink aantal volwassenen die, na hun werkdag terug huiswaarts keren of die kwamen shoppen in ’t stad.

Wat ik me daarbij afvraag

*Waar moeten die bussen naartoe om reizigers op te laden en te laten afstappen als ze niet meer langs de markt mogen komen ?

*is het gebruik van openbaar vervoer nog voldoende aantrekkelijk als al die gebruikers een eind(je) verder van school of werk of winkelen naar de bussen moeten stappen.

* is er überhaupt wel een mogelijkheid om wat nu toch wel een knooppunt is van openbaar vervoer -de Turnhoutse Markt- af te schaffen en naar ergens anders in Turnhout te verplaatsen… ??

Ik vrees dat, als ik eerlijk ben, het antwoord op deze vraag gewoon NEEN is.

Het huwelijk tussen De Lijn, bussen en de Markt (tussen Turnhout dus) is zeker géén huwelijk uit liefde. Maar wel een verstandshuwelijk wat noodgedwongen moet standhouden.

 

Maar dat mag De Lijn niet beletten versneld te investeren in minder vervuilende, liefst zelfs elektrische bussen, die Turnhout centrum doorkruisen. De Lijn moet ook dringend nagaan in welke mate zij minder grote -dubbelgelede- bussen door Turnhout Centrum jagen, inzonderheid buiten de spitsuren.

 

Want dan zijn er meermaals lege bussen die een rondje maken. Dat moet anders kunnen. En liefst zo snel mogelijjk !!

Standaard

5 gedachtes over “De Lijn; bussen en de Markt

 1. filip cockx retro zegt:

  Dre, niet alleen voor de gezondheid maar voor de zomer zodat deze zijde ook aangename terrassen kunnen maken en initiatieven kunnen nemen naar organisatie van tal van, ik noem het volklokkers, straatmuzikanten, bandjes, optredens. maar ook vast en zeker het feesten op de markt over de ganse markt te verdelen. Hierdoor trek ke meer toeristen naar Turnhout.
  Trouwens met turnhout kermis kan het ook.
  Samen stad maken zekers?

  Like

 2. Maar misschien, Filip, zou het wel goed zijn te onderzoeken om de markt in de maanden juli en augustus HELEMAAL busvrij te maken. Vermits het dan toch schoolvakantie is

  Like

 3. Ivan zegt:

  Volledig afschaffen is misschien moeilijk maar fel verminderen kan wel. De bussen die nu Merodelei – Gasthuisstraat nemen, kunnen wel Merodelei – St. Antoniusstraat nemen en zo naar de grote opstapplaats aan de Warande. Het, eventuele, stukje te voet naar de Grote Markt is dan niet zo ver om een aansluitende verbinding te nemen.

  Like

Reacties zijn gesloten.