Geen categorie

Verruwing

Foto : Marc Baert in De Morgen

Je kan er niet naast kijken, maar sinds 26 mei van vorig jaar hebben talrijke opiniemakers, politici, politico- en andere -logen het gezegd  de samenleving is aan het verruwen. Ook Unia is het opgevallen dat het woordgebruik op sociale media veel radicaler en racistischer geworden is.
Je kan er ook niet naast kijken dat de verantwoordelijkheid van deze verruwing bijna uitsluitend op het conto van -de overwinning van- het Vlaams Belang wordt geschreven. Tot zelfs in het Vlaams Parlement toe kregen ze deze verwijten te horen. Een uitspraak van samenlevingsminister Bart Somers over een clubje dat zich gedraagt als een bepaalde fractie in de Reichstag, wanneer er over zulke problemen werd gesproken, kan ik niet anders dan erg ruw bestempelen. https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/1336632/verslag/1343791

Men steekt er maar op los

 

Waar ik ook verruwing vaststel is in het sterk toegenomen aantal steekincidenten met messen. Tot in scholen toe waar sommigen eeder een mes dan boterhammen meenemen naar de school. https://www.hln.be/in-de-buurt/temse/meisje-steekt-jongen-neer-op-middelbare-school-in-temse~aae85d9f/

Plaatsverboden

Waar ik ook verruwing vaststel is in onze eigen stad Turnhout. Steeds meer ambrasmakers die boel zoeken in het Turnhoutse uitgaansleven. Sommigen rijden zelfs met hun auto het terras van een café op… Net voor de opening van de Kerstmarkt moest onze burgemeester zelfs 10 plaatsverboden uitvaardigen om één en ander rustig te kunnen houden… https://www.hln.be/in-de-buurt/turnhout/na-het-stadionverbod-het-grote-marktverbod-amokmakers-mogen-plein-niet-op-tijdens-eindejaarsfeest~ad6371b5/

 

Brussel een bruisende stad

Nog méér verruwing was er met oudejaarsnacht in het bruisende Brussel en in mindere mate in Antwerpen. Minister Crembo had het Brusselse gebied bijna uitgeroepen tot oorlogsgebied. Brandweer zou politiebegeleiding krijgen bij interventies.

Ik citeer even uit een artikel van HLN :

2.025 interventies
Grote incidenten blijven uit. Toch rukt de politie tussen 18 uur en 6 uur 2.025 keer uit. Dubbel zo vaak als op een normale nacht. De politie van Brussel-West, waar de gemeente Molenbeek onder valt, arresteerde 48 mensen, onder wie ook minderjarigen. “Vorig jaar was dat een twintigtal”, zegt hoofdcommissaris Johan Berckmans.
Maar kan je tevreden zijn na een nacht met meer dan 200 arrestaties, 21 voertuig- en 75 vuilnisbakbranden en verscheidene gesloopte bushokjes? “In principe hebben we onze drie voornaamste doelen bereikt”, zo zegt de Brusselse hoofdcommissaris Olivier Slosse. “Het vuurwerk op de Heizel is zonder incidenten verlopen, de hulpdiensten konden in veiligheid werken en we hebben escalaties vermeden door snel te reageren. Maar er waren incidenten, daar gaan we niet flauw over doen. We zijn dus niet in hoerastemming. Ik zou zeggen: we hebben een goed ‘nulpunt’ bereikt om op verder te werken.”

Irritante Vlamingen

 

En het valt weer eens op : de Brusselse burgemeester(s) richten hun verontwaardiging niet zozeer op die relschoppers. Nee hoor, het zijn die irritante Vlamingen die blijven doordrammen dat er een ééngemaakte politiezone moet komen die de boter hebben gefret… https://www.hln.be/nieuws/binnenland/brussels-burgemeester-close-gaat-lijnrecht-in-tegen-minister-de-crem-makkelijker-om-over-anderen-te-praten-dan-over-zichzelf~a8a8d0d0/
Opmerkelijk en eigenaardig toch, wat de overwinning van een extreem-rechtse partij -in Vlanderen- allemaal aan verruwing -tot in het Brusselse- kan veroorzaken… (sic)

Met nachten zoals in Brussel of Antwerpen wordt deze vermaledijde partij wel al slapend rijker en enkele % groter. Wees daar maar van overtuigd !

Standaard