Geen categorie

Recidive

Afbeeldingsresultaat voor fotos arrestaties"

In het strafrecht, is recidive, de herhaling van een strafbaar feit. Inzake de diefstallen uit onze parkeergarage kan ik duidelijk spreken van reciDIEven. Naar aanleiding van -alweer- een inbraak in onze gemeenschappelijke parkeergarage in januari vorig jaar, ben ik vandaag op de griffie van de rechtbank het dossier gaan inkijken omdat deze zaken zullen voorkomen op de terechtzitting van 29/11 ek.

 

Een leerrijke gebeurtenis dat dossier inkijken !!

Want wat blijkt : de man die in maart 2017 mijn nieuwe electrische fiets kwam pikken uit de garage, is ook nu weer opnieuw de dader (samen met minstens één kompaan) In september van dat jaar vond de politie mijn fiets terug naar aanleiding van een uit-huis-drijving.

 
De man die mijn fiets had gepikt was enkele tijd voor die fietsdiefstal, ook al uitgedreven uit een appartement in mijn straat. En in januari 2018 was hij alweer paraat om opnieuw in te breken. Deze keer wist hij zelfs de afstandsbediening van de garagepoort te pikken. Als gevolg daarvan hebben wij een technieker moeten laten komen om de frequentie te laten wijzigen, waardoor alle bewoners hun afstandsbediening hebben moeten laten aanpassen.
Deze dief werd ook samen met zijn vriendin -als stelende daklozen- aangetroffen in de kelder van een appartementsgebouw in de Patersstraat te Turnhout in april 2017.
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20170425_02850332/koppel-uit-turnhout-heeft-twee-nare-ervaringen-op-een-ochtend

Veelpleger

Uit het dossier blijkt ook nu weer, dat deze man, zijn vriendin en enkele kompanen alweer terecht moeten staan voor diverse inbraken in en buiten Turnhout. Hij staat, bij de politie, ook geboekstaafd als een veelpleger in het arrondissement Turnhout…

Niet verwonderlijk vermits zijn crimineel verleden (veroordelingen) reeds begon in 2001…bij de jeugdrechter. Tot op vandaag is die eerste veroordeling gevolgd door minstens nog een 25-tal andere rechtszaken

Vele jaren geleden was ik betrokken bij besprekingen om ook in Turnhout een project voor -betere opvolging van- veelplegers op te zetten. Zoals men dat destijds in Nederland ook al deed, Tussen politie, parket en welzijnssector. Ik weet niet of er nog een dergelijke project loopt in onze stad…
Wat ik ook heb geleerd uit de inzage van dit dossier, is dat de politie wel degelijk werk maakt van een onderzoek bij inbraken als er tenminste ook sporen kunnen worden aangetroffen. Wat het geval was bij de inbraak begin vorig jaar. Ook de resultaten van DNA-onderzoeken zitten in het dossier vervat.

Verder zie ik dat er door onze politiemensen enorm veel werk en papier moet worden verzet, na de vaststelling van een inbraak. Gaande van het noteren en uittikken van de verklaringen van benadeelden, oproepen tot verhoren van de verdachten, die dan meermaals gewoon niet komen opdagen. Naar de gevangenis om verdachten uit te halen om hen te kunnen verhoren. Aanvragen tot goedkeuringen voor DNA onderzoeken enz. De maatschappelijke kost van dergelijke draaideur-criminelen is ontzettend hoog. Politiekosten, gevangenis, onderzoeken, rechtbankkosten, materiële en emotionele schade,  enz. …

Je zal mij niet snel horen zeggen dat de politie niets doet aan al die inbraken…

 

Standaard

Een gedachte over “Recidive

  1. Jef Willems zegt:

    Naast hun gewone veroordeling, nog zeker een paar jaar TBS geven, in die tijd worden ze nog opgevolgd, en als ze dan nog hardleers zijn, kunnen ze op nieuw veroordeelt worden en terug met TBS, laat ze maar sudderen tussen 4 muren, Ben eens benieuwd wie het langs volhoud.

    Like

Reacties zijn gesloten.