Geen categorie

Gezelligheid troef !

Afbeeldingsresultaat voor fotos marche de noel lille"

Met de intrede van Sinterklaas in onze stad breekt voor mezelf de meest gezellige tijd van het jaar aan. Mooie feestverlichting in de winkelstraten en op de Turnhoutse markt geven wat mij betreft het nodige cachet van warmte en sfeer aan deze periode van het jaar.
En meteen komt uiteraard ook weer de discussie op gang over Zwarte Piet, maar dat laat ik graag aan de Hollanders over. Ik wil wel wat zeggen over de benaming van het komende wintergebeuren in onze stad. Gewoon om één en ander in een wat juister kader te plaatsen.

Flashback van 30 jaar

Lang voor er sprake was van een kerst- of wintergebeuren op de Turnhoutse markt, was ikzelf, in 1990, de karretrekker om in Turnhout een multi-culturele-Kerstmarkt te organiseren. Samen met talrijke vrijwilligers zetten we op die wijze zowel de 3e als de 4e wereldproblematiek -zo noemden we dat toen nog- in de belangstelling.

 

Gedurende 10 jaar lokten we zo jaarlijks vele duizenden bezoekers -meestal tussen de 7.500 en 10.000 op zaterdag en zondag- naar deze manifestatie in De Warande bij het begin van de Advent. Een vaste waarde op deze Kerstmarkt was een Marokkaans theesalon en het schilderen van henna. Vandaag zouden we dergelijke activiteit zeker onder de noemer werken aan armoede en integratie plaatsen. En dan zou het misschien wel diversiteits-Kerstmarkt noemen.

 

Na ons was het de vzw de 7e wereld die deze multi-culturele-Kerstmarkt -ook dit jaar nog- verder zette. Dit jaar op 7 en 8 december in het parochiaal centrum Meuletiende in Turnhout.

Nog géén traditie

Pas enkele jaren geleden kwam dan in Turnhout een initatief rond het Kerstgebeuren op gang met een Kerstmarkt, op de vernieuwde markt, het salon van Turnhout. Vandaag noemt men dit het wintersalon. Alhoewel ikzelf nooit enige kritiek kreeg op de benaming multi-culturele-Kerstmarkt, kwam er de voorbije jaren en nu nog kritiek op het loslaten van de benaming Kerstmarkt.

https://www.encyclo.nl/begrip/traditie

Want dat is toch eigen aan onze cultuur en traditie… Een vrij korte traditie dan toch in onze stad. Maar goed. De naamkeuze, zo beweren sommigen, is een toegift aan de steeds groeiende diversiteit en andere religies in onze stad.

 

Is dat zo ? Enkele jaren geleden waren we op Le Marché de Noël de Lille in Frankrijk. Waar het Kerstgebeuren heel druk werd bezocht ook door vele moslima’s met hoofdoek. Vandaag lees ik op internet “La Féerie de Noël revient à Lille ! en sinds 22/11 kan worden bezocht in het Village de Noël de Lille !”
Wellicht zullen wij ook dit jaar weer een bezoek brengen aan de Weihnachtsmarkt in Dusseldorf en aan de Kerstmarkten van Brussel en Antwerpen. Of ze daar en op andere plaatsen in Vlaanderen wel of niet de benaming Kerstmarkt gebruiken, daar lig ik niet van wakker.

Gezelligheid en sfeer

Ik ga naar Kerstmarkten omwille van de gezelligheid en de warme sfeer. Ook in Turnhout zullen wij meermaals naar de Kerstmarkt trekken. In het salon van Turnhout. Voor mij is het bezoeken van Kerstmarkten wel degelijk een traditie van ruim 40 jaar. Ik hou mij dan ook aan deze benaming met slechts één uitzondering, namelijk voor winterland in Hasselt. Want daar heb ik het niet anders gekend.
Ik heb nog even getwijfeld om deze blog te schrijven. Want Hans en Wouter, twee journalisten, profileren in GVA kort na mekaar de Turnhoutenaren maar al te graag als zuurpruimen, lawaaimakers en muggenzifters.

 

Maar in alle eerlijkheid voel ik me door die beledigingen niet aangesproken, dus trek ik me er ook niks van aan en zal ik, zoveel als het kan, naar de Kerstmarkt gaan in Turnhout of elders. In de hoop jullie daar te ontmoeten…of in een café rond het salon 🙂

Standaard